Izložba Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. rujna 2017. - 20:51
Autor: 

Djela Vaska Lipovca u emisiji Bokobran predstavljena su u više navrata jer je riječ o umjetniku koji je ostavio nemjerljiv trag, i to ne samo u Boki kotorskoj. Tema je ove emisije retrospektivna izložba otvorena 14. rujna u Galeriji Klovićevi dvori gdje će se moći pogledati sve do 7. siječnja 2018. godine.  

Autorski  izbor Lipovčevih djela povjesničar umjetnosti Zvonko Maković pripremio je s kustosicom Anom Medić. Na dvjema etažama predstavili su djela iz pozamašne kolekcije koju je najvećim dijelom baštinila njegova obitelj. Riječ je o radovima nastalima u različitim tehnikama i medijima. Izložene su tako skulpture, slike, grafike, crteži, reljefi i instalacije iz različitih faza umjetnikova stvaralačkoga razvoja, djela nastala od pedesetih godina prošloga stoljeća do Lipovčeve smrti, 2006. godine. Kako je bio svestran umjetnik, shvaćao je i važnost oplemenjujuće uloge skulptura u javnome prostoru. Jedna njegova javna skulptura, „Plavo stablo“, ovom je prilikom premještena iz splitske Vukovarske ulice u Zagreb, na Gornji grad. Na izložbi se može dobiti uvid u pojedine faze stvaranja, ali i doživjeti umjetnikov maštovit likovni svijet, sportaše, tipične ljude i motiviku Mediterana: mornari i kapetani, motivi jedrenjaka s prikazima dalmatinskih uvala, pejzaže Boke kotorske i Splita, prizori erotskoga izričaja. Naročito su dojmljivi motivi koji su povezani s njegovim zavičajem, oni koji prikazuju Zaljev, ali i oni koji prikazuju religiozne teme i motive.

Intencija je ovoga Bokobrana ukazati na jedinstvenu priliku razgledanja na jednome mjestu velikoga broja likovnih djela Vaska Lipovca. O samoj izložbi, aktivnostima premještanja „Plavog stabla“ iz Splita u Zagreb, aktualizaciji i valorizaciji likovnih djela Vaska Lipovca, govori njegov sin, Mario Lipovac, a prisjećamo se također što je u ranijem Bokobranu rekao akademik Tonko Maroević.

Emisija se može poslušati audiozapisu.

Audio: 
Bokobran 20.09.2017.