Izložba u Galeriji solidarnosti u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 31. srpnja 2015. - 9:47
Autor: 

Izložba pod nazivom JELENA VELIKA KRALJICA, zajednički projekt Narodnog  muzeja u Kraljevu  i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu , uz podršku Manastira Gradac, priređena  2014. u godini jubileja povodom sedam stoljeća  od smrti kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I., majke kraljeva Dragutina i Milutina bit će otvorena 1. kolovoza u palači Pima u Kotoru, s početkom u 20 sati. Izložba kao sjećanje na znamenitu ženu, suprugu, majku, vladaricu  i monahinju Jelenu, čija ličnost i danas, nakon sedam stoljeća, pobuđuje pažnju.

Poslije smrti svoga muža bila  vladarica s titulom „ Helene regina Servie, Dyoclie, Albanie, Chilmie, Dalmacie et Maritime Regions“ (Jelena kraljica Srbije, Duklje, Huma, Dalmacije i primorskih oblasti) i istaknula se značajnim diplomatskim, duhovnim , karitativnim  i posebno kulturnim djelovanjem.

        Kraljica Jelena je u periodu druge polovine XIII.  stoljeća podigla ili obnovila mnoge crkve i samostane na Zetskom primorju, među kojima je i Franjevački samostan na Gurdiću, izvan kotorskih zidina iz 1288. koji je srušen po nalogu mletačkih vlasti 1656. zbog opasnosti od turske opsade Kotora. Izložbu će otvoriti arheolog mr. Jovan Martinović.

Autorice izložbe :

Tatjana Mihailović, arheolog, muzejski savjetnik (Odjel za arheologiju Narodnog muzeja Kraljevo)

Suzana Novčić, povjesničar umjetnosti, viši kustos (Umjetnički odjel Narodnog muzeja Kraljevo)

Emilija Pejović, savjetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, rukovodtelj arheoloških istraživanja manastira Gradac

Organizatori izložbe :

OJU MUZEJI-Kotor, Galerija solidarnosti

Narodni Muzej iz Kraljeva

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.