Izložba „Ruska Provincija“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. svibnja 2018. - 8:30
Autor: 

Otvaranje izložbe „Ruska Provincija“,  autora Vadima Soloveva, upriličit će se  u Muzeju i galeriji Tivat 4. svibnja.

„Vadim Solovev, akademski slikar iz Moskve, član Saveza umjetnika Rusije i Moskovskog saveza umjetnika, rođen je 1956. godine. Diplomirao je na Moskovskoj akademiji primenjene umjetnosti „Sergej Grigorijevič Stroganov“ 1985. godine. Od tada aktivno izlaže, samostalno i kao učesnik grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tivatskoj publici je predstavljen dio radova nastalih u okviru projekta „Ruska provincija“, slikarske sekcije Moskovskog saveza umjetnika. Rukovodilac projekta, slikar Petar Grošev i istomišljenici, sljedbenici tradicionalnog ruskog pejzažnog slikarstva, već  više od decenije, svakog petka, u toku proljeća i jeseni, obilaze rusku provinciju. Cilj je upoznavanje sa kulturnim naslijeđem, tradicijom i prirodom van metropole i prezentacija tih radova širokom  krugu publike. Drugi važan momenat je održavanje nivoa i umeća rada u prirodi („Plein air“) u ambijentu starih živopisnih gradova, pri čemu je samo učešće u projektu velika privilegija i potvrda visokog profesionalnog statusa slikara“.

O radovima iz ciklusa „Ruska provincija“ slikar kaže: „To su skice, radovi naslikani za jedan dan. Ali su dragocjeni, jer bilježe trenutak, raspoloženje, stanje prirode u određenom momentu. Sada kada postoje mnogi savremeni pravci u slikarstvu, mi smo pristalice realizma. Mi slikamo našu provinciju, ljepote naše zemlje i domovine.“

Izložbu će s  početkom u 20 sati otvoriti slikarica Mirjana Stojanović,  koja je ujedno i organizatorica ove izložbe. Posjetitelji će imati priliku  ovu izložbu pogledati do 17. 5. 2018. godine.