Izložba na otoku Gospe od Škrpjela

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. kolovoza 2017. - 10:10
Autor: 

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu organizirali  su povodom blagdana Velike Gospe u istoimenom svetilištu u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospe od Škrpjela izložbu na kojoj se predstavila slikarica  Ljudmila Riskina iz Moskve s akvarelima „Ljepote Boke Kotorske”. Izložbu je otvorio potpredsjednik Općine  Kotor Branko Nedović, koji je naglasio da ima posebno zadovoljstvo da se obrati ovdje u Pomirbenoj dvorani Gospe od Škrpjela, na otvaranju Riskine izložbe koju čine 23 rada u akvarelu / tehnici, a la prima, nastala tijekom prošle i ove godine.

Na slikama su prikazane ljepote Boke kotorske koje zadive svakoga tko se s njima makar jednom sretne, ali samo umjetnici imaju dar od Boga da tu ljepotu zabilježe kičicom, riječju, notom. Ljudmila Riskina je to prenijela na ova 23 platna tehnikom kojom slika od 2012. godine i sudjeluje  na međunarodnim izložbama u Rusiji i Crnoj Gori, gdje je osvojila niz nagrada i priznanja. Njeni radovi nalaze se u mnogim kolekcijama u Rusiji, Crnoj Gori, Indiji, Španjolskoj, Italiji i SAD.

O njezinom slikarstvu pohvale ističu istaknuta imena slikarskog svijeta. Profesor na umjetničkoj katedri u Moskvi Igor Donij između ostalog navodi: „Ljudmilini radovi su puni srdačnosti i lirizma. Urađeni su na visoko profesionalnom nivou, sa prefinjenim osjećanjem poetike morskog pejzaža. Iskrenost i laka, radosna energija autora pozitivnom energijom ispunjavaju gledaoca”.

Natalija Gorda, član Saveza umjetnika Rusije piše: „Izvrsna, neobična i kreativna Ljudmila! Plahovitost boja i smjeli postupci samo govore o visokoj umjetničkoj vještini. Ekspresivno, smjelo, sjajno!”

A Tatjana Strežbecka, član Sankt - Peterburškog Saveza umjetnika konstatira: „Nježno i istovremeno blistavo i veselo slikarstvo, kao sama Ljudmila. Talentovanosti visoko profesionalni radovi uzbuđuju gledaoca i prenose ga u svijet ljepote, ispunjavajući nas sve emocijama sreće.”

Ovo su bili i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresira za ovu umjetnicu i uključi je u svoj program decenijske suradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već deveta izložba koju zajedno organiziraju Galatea Gallery i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu, što je postala i tradicija pred Veliku Gospu ovdje na Gospi od Škrpjela, rekao je na kraju gdin Branko Nedović.