Izložba „More i gradovi“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. listopada 2017. - 9:25
Autor: 

Izložba More i gradovi, slikara Nedeljka Simanića postavljena je u korporativnog zgradi Porta Montenegra (nekadašnji Dom Vojske).

„Selekcija slika inspirisana je pejzažima Boke Kotorske - motivi Simanićevih slika su dobro poznati predjeli, u novom, freškom svjetlu. A umjetnik nam, možda i nesvjesno, odabirom motiva i načinom njihovog predstavljanja ukazuje koji su to ključni elementi tih predjela kojima smo okruženi: barke ispred grada, trgovi otvoreni za poglede, zelene pozadine brda iza ostrva“, ističe arhitektica konzervatorica  u Kotoru Aleksandra Kapetanović.

Simanić, sarajevski slikar nastanjen u Boki kotorskoj, sklonost prema crtanju otkrio je vrlo rano, crtajući na izazovnoj bijeloj poleđini obiteljskih fotografija i svježe okrečenih fasada komšijskih kuća.  Završio je sarajevsku Umjetničku školu. Slikanje je za njega prirodna potreba, način komunikacije s drugima, oblik divljenja prema svijetu. Slika na razne načine, ali najviše u impresionističkom duhu, nastojeći da što brže zabilježi svoj dojam. Voli boju, svjetlost, trag slikarske četke na platnu.

Izložba će biti postavljena do 15. 11.