Izložba „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca / ica koji se slave u Crnoj Gori” u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 06. srpnja 2018. - 10:15
Autor: 

Galatea Gallery i JU Muzej i galerija Tivat priređuju izložbu „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca / ica koji se slave u Crnoj Gori”. Postavku u kapelici sv. Mihovila, koja se nalazi u kompleksu ljetnikovca Buća u Tivtu, u nedjelju, 8. srpnja, u 21 sat otvorit će menadžer Općine Tivat gdin Marko Petričević.
Izvod iz predgovora u katalogu dr. Aleksandra Čilikova, povjesničara umjetnosti: „Ikone (grčki: eikon / slika, lik..), kao reprezentativni izraz likovne umjetnosti hrišćanskog srednjeg vijeka, predstavljaju djela sa isključivo religioznom tematikom / likove Hrista, Bogorodice, proroka, svetitelja i svetiteljki, te ilustracije brojnih događaja iz istorije hrišćanstva. U danas uobičajenoj terminologiji pojam ikone se prvenstveno odnosi na ostvarenja iz domena štafelajnog slikarstva karakteristična, dominantno za umjetnost pravoslavnog Istoka / proizašle
iz grandiozne slikarske tradicije vizantijske umjetničke kulture. Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg vijeka. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka. Umjetnost slikanja ikona aktuelna je i danas o čemu svjedoče i djela - kanonski opravdana, slikarski kvalitetna i sa notom ličnog pečata - koja se predstavljaju publici u kapelici Sv. Mihovila u kompleksu ljetnikovca Buća u Tivtu.”