Izložba grafika Zuvdije Hodžića “Crnom Gorom” večeras u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. prosinca 2020. - 10:27
Autor: 

Izložba grafika “Crnom Gorom”, autora Zuvdije Hodžića, upriličit će se u Muzeju i galeriji Tivat, večeras s početkom u 18h.

"Zuvdija Hodžić rođen je 1. 8. 1943. godine u Gusinju. Od 1962. godine živi u Titogradu, gdje radi kao novinar „Titogradske tribine”, a zatim u Domu omladine „Budo Tomović”. Završio je Filološki fakultet u Prištini. Bio je sekretar Saveza omladine Titograda, urednik „Titovog pionira”, zamjenik direktora i glavnog urednika INDOK-CENTRA i „Titogradske tribine”, zamjenik glavnog urednika „Stvaranja”, predsjednik Skupštine Republičke zajednice kulture Crne Gore, poslanik u Skupštini Crne Gore, starješina Škole Saveza izviđača Crne Gore, predsjednik Upravnog odbora Centra za iseljenike Crne Gore. U OEBS-ovoj „Školi za Rome” predavao je kulturu i tradiciju Roma. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, glavni urednik časopisa „Kod”. Član je CANU. Ima status Istaknutog stvaratelja u kulturi. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka „Gluva zvona” i „Neko zove”, romane „Gusinjska godina” , „Davidova zvijezda” i  "Svi moji", knjigu putopisa i reportaža „Jedan dan života” i knjigu esejističkih tekstova „To je to”. Romani i knjige pripovijetki objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i talijanskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrada „Pero Ćamila Sijarića” i „Stefan Mitrov Ljubiša”. Zastupljen je u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Imao je više samostalnih izložbi crteža i grafika. Objavio je monografije crteža i zapisa „Podgoricom starom” i „Otkrivanje zavičaja”. Majstor je džudoa, nosilac crnog pojasa – V dan".

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić.

Ovom prilikom obavještavaju se posjetitelji da će se, zbog propisanih mjera, otvaranje održati ispred galerije, na otvorenom. Također će se svakom od posjetitelja, pri ulasku u galerijski prostor, mjeriti temperatura te će biti obvezno nošenje maski, dezinfekcija ruku, kao i držanje propisane distance.