Izložba "Divne plave moje vale" posvećena Maji Perfiljevoj

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2024. - 9:37
Autor: 

„Divne plave moje vale“ naziv je izložbe koja će u srijedu, 10. 7., u 20 sati,  biti otvorena u JU Muzej i galerija Tivat, u znak sjećanja na sugrađanku i pjesnikinju, Maju Perfiljevu.

Rođena u Tivtu, gdje je provela najranije djetinjstvo, školovala se u Zagrebu, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, bila je neraskidivo vezana za Boku. U javnosti se afirmirala kao autorica mnogih tekstova pop i rock glazbe. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija „Bokeljska noć“, antologijska balada bez koje ne može da prođe ni jedna fešta.

O njenom slikarskom radu, Aleksandra Simeunović, povjesničarka umjetnosti, zapisala je: „Maja je slike stvarala u zanosu koji je proizvod umjetnikovog nesvjesnog u kom počinje da slika jedan motiv, a tokom rada ga poveže sa nekim ili nečim drugim, prethodno već možda viđenim i stvara misterioznu sliku koja odražava iracionalni proces povezivanja. Na slikama se uočavaju asocijacije koje za rezultat daju, na prvi poged, prolaznost a s druge strane, jednu konstantu jednostavnosti vremena i života gdje prikazane scene čine jednu kompaktnu cjelinu.

Svečano otvaranje izložbe radova na svili, uveličat će kazališna rediteljica i glazbenica Dušanka Belada i profesor Neven Staničić.