Hrvatski "Bremenski svirači" na Festivalu pozorišta za djecu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 17. lipnja 2016. - 20:03
Autor: 

Glavni program 24. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, segmenta Međunarodnog festivala KotorArt, obilježit će još jedna sjajna predstava, ovog puta iz Hrvatske. U ponedeljak, 4. Srpnja 2016. festivalskoj publici će se na Ljetnoj pozornici u Kotoru predstaviti Kazališna družina Pinklec s predstavom BREMENSKI SVIRAČI.

Klasična bajka braće Grim kao stvorena je za formu mjuzikla čijim se elementima poigravaju četiri glazbeno nadarene životinje. Ostarjeli magarac Jure prestao je biti koristan svom gazdi mlinaru koji ga je otjerao od kuće. Slična sudbina prijetila je i ostalim životinjama: lovačkog psa Rikija gazda je htio ubiti, ofucanu mačku Matildu utopiti u vodi, dok je pijetao Đurek trebao završiti u kipućem loncu. Zajedno postaju svirajući putujući glazbeni sastav koji svoju karijeru kreću da potraže u dalekom gradu Bremenu.

Kazališna družina Pinklec, u svom prepoznatljivom humorističnom stilu, ovu poznatu priču osvježava modernom perspektivom četiri dijalektalno (i dijametralno) različita karaktera. “Tako je magarac Jure sasvim logično čakavac, pijetao kukuriče na kajkavskom dijalektu, maca se uvija finim štokavskim, a pas laje na slikovitom romskom jezičnom ćušpajzu. Četvoro zabavljača u potrazi za hljebom vodi nas u nesvakidašnju muzičko-scensku avanturu za sve uzraste”, piše Igor Baksa.

Režiju i dramatizaciju “Bremenskih svirača” potpisuje Romano Bogdan, glazbu Igor Baksa i VIS Tragedija, dok je kostimografiju osmislio ansambl predstave. Za dizajn svijetla bio je zadužen Neven Taradi. U predstavi igraju: Karolina Horvat, Davor Dokleja, Igor Baksa i Bruno Kontrec.