Gostovanje KUD „Izvor“ u Crnoj Gori

Time to read
4 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. ožujka 2018. - 9:04
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo "Izvor" iz Donje Motičine u periodu od 23. do 26. ožujka će boraviti u Budvi na gostovanju na VII. internacional music & folk-dance festivalu "Stari grad".

U petak, 23.3., bi se trebali susresti s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

„ Hrvatsko kulturno društvo «IZVOR» Donja Motičina osnovano je 1994. godine. Nastupali smo na svim važnijim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj (Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu i dr.) kao i izvan zemlje (Europafest u Brettenu, gostovanje pri Hrvatskoj zajednici u Berlinu, gostovanje u Češkoj na festivalu u Pragu, gostovanje u Mađarskoj u Budimpešti, sudjelovanje na 4 folklornom festivalu u Gefiri,Grčka,Makedonija,BiH,gostovanje u Bratislavi, Beču,Stuttgartu, Parizu,Rimu,Kneževini Monaco,Nici,Monte Carlu,Cannesu....Vrhunac našega rada je misa u Vatikanu pred 20.000 ljudi,gdje smo pjevali Papi Franji a koju su zabilježile kamere cijelog svijeta.U 23 godine našega postojanja, kroz sekcije «Izvora» prošlo je više od 500 članova i to u više skupina raznih uzrasta plesača, pjevača, tamburaša,  glumaca, tkalja i vezilja… Čuvamo naše izvorne narodne nošnje, a ujedno na starinskim tkalačkim stanovima tkamo nove.

Kako nam i ime govori, njegujemo izvornu slavonsku pjesmu, crkveno pučko pjevanje i plesove koji su se plesali u Donjoj Motičini, bližoj okolici, Slavoniji i Baranji, kao i plesove iz cijele Hrvatske.Uz redovite aktivnosti, kao i većina drugih kulturnih društava što njeguju tradicionalnu pjesmu, ples narodne običaje istakli bi ove naše aktivnosti:

 -Snimili smo  CD u tonskom studiju 14 pjesama i objavili na svom nosaču zvuka pod nazivom Motičino, moje drago selo. Na tom nosaču zvuka smo snimili neke pjesme koje se pjevaju samo u D.Moičini, a koje su gotovo zaboravljene. Na taj način smo ih učinili dostupnima svim slušateljima i etnolozima za buduća istraživanja glazbene folklorne baštine ovoga kraja.

 -Napisali smo 3 knjige:

  • «Motičke priče» - knjigu priča o događajima koji su se događali u povijesti Donje Motičine, a koje smo mi čuli od naših roditelja i starijih prijatelja.
  • «Motičke pjesme» - knjigu pjesama dvanaest raznih autora u kojima se spominje Donja Motičina, njezini  ljudi i običaji.
  • „HKD Izvor 20 godina“ – bogato ilustriranu monografiju o životu naše udruge u proteklih 20 godina.

Pokrenuli smo ideju o okupljanju  svih Motičana koji su raseljeni po cijelom svijetu, od Kanade do Novog Zelanda pa i u  bližu i dalju okolicu u našoj domovini (Našice, Osijek, Zagreb…). Uzroci iseljavanja Motičana u inozemstvo poslije II. svjetskog rata pa sve do stvaranja samostalne hrvatske države različiti su a najčešće su ekonomske i političke naravi. Prvi susret održao se 2009. godine prigodom Dana općine Donja Motičina, na  blagdan Srca Isusova  kada je i zavjetni dan sela. Od tada se to organizirano okupljanje ponavlja svake godine.  Okupljanje traje nekoliko dana prije i nakon blagdana Srca Isusova. U programu je organizirano prisustvovanje Svetoj misi za sve poginule, nestale i raseljene Motičane. Osim toga predviđaju se prigodne izložbe, športski i drugi kulturno zabavni sadržaji. Svrha ovog susreta je okupljanje Motičana, druženje, obnavljanje sjećanja na bogatu tradiciju nošnji, folklora i običaja, povijest mjesta, susret s vlastitim obiteljima, rodbinom i prijateljima, upoznavanje s radom udruga u selu, s dostignućima na području komunalnog razvoja kao i s narednim razvojnim planovima. To je prilika i za nove ideje u razvoju sela i potpomaganje njihovih ostvarenja, a možda se  kod nekih javi i želja za povratkom, ulaganjem otvaranjem obrta, proizvodnje i sl. 

 -   Izložbe vina motičkog vinogorja i obnavljanje nasada šljive Motičanke Svake godine organiziramo Izložbe vina motičkog vinogorja te nagrađujemo najbolja vina i njihove proizvođače. Želja nam je i obnavljanje nasada šljive Motičanke i promocija ove priznate autohtone sorte šljiva.                                                                                                 Glavni ciljevi ovoga projekta su:

  • Oživljavanje poljoprivredno-gospodarske djelatnosti i turističke ponude kraja koji je bio zapostavljan od II svjetskog rata naovamo.
  • Ulaganje u nove nasade šljive Motičanke
  • Ulaganje u plemenite sorte grožđa
  • Smanjenje količine neobradivih poljoprivrednih površina
  • Smanjenje broja nezaposlenih

 -      Motički izvorni suveniri – osmislili smo i izradili izvorne suvenire:

-      Motička klupa – Umanjena replika klupe iz poznate priče iz povijesti Donje Motičine.

-      Motička škrinja – Umanjena replika škrinje u kojoj su naše bake čuvale domaće ruho, tkane, vezene i drugim tehnikama izrađene ručne radove“.                            

-      Obuka mladih žena za tradicionalan način tkanja narodnih nošnji

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju sigurno nismo u mogućnosti biti konkurentni većini članica u industrijskoj proizvodnji, ali smo na duhovnoj, intelektualnoj i kulturnoj razini ako ne ispred, onda barem jednaki najboljima među sadašnjim članicama EU. Možemo se dičiti u pogledu očuvanja prirodnog okoliša, kao i očuvanosti i bogatstvu kulturnih dobara.  Mišljenja smo da u tom pogledu i naš HKD «Izvor» Donja Motičina može dati svoj udio u scensko-estradnoj ponudi pjesama, plesova i običaja našeg kraja, a istovremeno i obogatiti turističku ponudu izradom originalnih etno-suvenira   našega kraja. Iz prije navedenih spleta društveno-povijesnih okolnosti broj originalnih narodnih nošnji je sveden na svega tek nekoliko. Broj nezaposlenih u našoj općini je velik, pa želimo  nešto pokrenuti što bi moglo višestruko koristiti.  Budući da u našem mjestu ima još svega nekoliko žena starije životne dobi koje znaju raditi na tkalačkom stanu na tradicionalan način, ovom obukom želimo obučiti zainteresirane mlađe žene da nauče tkati, i na taj način

-       spasimo od zaborava ovu već skoro zaboravljenu tehniku izrade odjevnih predmeta

-       sačuvamo od propadanja gotovo muzejske primjerke tkalačkih stanova

-       povećamo fond naših originalnih narodnih nošnji

-       eventualno uđemo na tržište ponudom originalnih suvenira

-       potencijalno zaposlimo ili bar osposobimo nekoliko mlađih nezaposlenih osoba da pokrenu vlastiti obrt

 Putovali smo po Europi – U ovim teškim vremenima svoja sredstva smo ulagali u putovanja u zemlje EU, te svojom neposrednom  i živom pjesmom i svirkom po gradovima koje smo obilazili, stanovnike tih zemalja i goste turiste upoznavali sa  bogatstvom hrvatskih narodnih nošnji i našom pjesmom i svirkom bili promotori hrvatske kulture. Te naše obilaske prepoznali su i naši dužnosnici – službeni predstavnici u tim zemljama" . Tako su ih  ugostili:        

-       Gospodin Ivan Bandić, veleposlanik RH u Mađarskoj (21.03.2010.)

-       Gospodin Viorelis Karagiannis, počasni konzul RH u Solunu (03.09.2010.)

-       Gospodin Tomislav Car, veleposlanik RH u  Slovačkoj (31.03.2011.)

-       Gospodin Gordan Bakota, veleposlanik RH u Austriji (02.04.2011.)

-       Gospodin Ivo Goldstein, veleposlanik RH u Francuskoj(09.05.2013.)

-       Gospodin Ante Cicvarić generalni konzul RH u Stuttgartu (10.05.2013.)

-       Sveti Otac,Papa Franjo u Vatikanu   (20.4.2016.)