Glazbenice iz Beograda i Beča nastupile u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. srpnja 2018. - 10:18
Autor: 

Prethodne večeri, u crkvi Sv. Duha u Kotoru, a u okviru IX. Festivala gudača i pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kotorskoj publici su se predstavile mlade talentirane glazbenice iz Beograda i Beča. Veoma zahtjevan program na violini izvela je petnaestogodišnja Miona Topalović, učenica Srednje muzičke škole ,,Vatroslav Lisinski“ uz korepeticiju pijaniste Davora Novaka. Na programu su bila djela Beethovena, Bacha, Saint Seansa i Prokofjeva. Miona Topalović je do sada osvojila brojne i značajne nagrade od kojih se ističu nagrada na Međunarodnom natjecanju ,,Jaroslav Kocijan“ u Češkoj i I. nagrada prošlog mjeseca u Ohridu, gdje je proglašena za Emcy umjetnika. Miona je dobitnik stipendije za studiranje u San Francisco State University i stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda. Svira na violini maestra Giovani Lazzara iz Padove.

Kao gosti koncerta nastupio je Klavirski trio ,,Lamali“, također mlade i talentirane studentice s Konzervatorija iz Beča. Maestralnim izvođenjem Rachmaninof - Elegičnog tria br.1 i one su pobrale buran pljesak kotorske publike. Trio ,,Lamali“ je osnovan 2015. godine i do sada je imao više zapaženih nastupa od kojih su najznačajniji u dvorani Bečkog Musikvereina. Trio čine Lalita Svete, koja studira violinu kod Borisa Brovtsyna, Lidije Baich i Arkadija Winokurova, Maike Clemes vilončelo, u klasi Natalie Gutman i Georg Baicha, a Ilijana Stojanova također na Konzervatoriju u Beču, završava master studije kod Markusa Prausea i komornu glazbu kod Vassily Sinayskog. Maike Clemens i Lalita Svete su gošće i polaznice radionica na Festivalu gudača od 2010. godine.

Program IX. Festivala gudača se nastavlja radionicama i koncertima polaznika koji će se održati naredne tri večeri u Muzeju grada Perasta u 21h.

Marina Dulović