Don Branko i dalje živi kroz svoje pjesme

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. kolovoza 2018. - 10:19
Autor: 

Promocija knjige pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“ održana je sinoć u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Don Branko je bio kotorski svećenik, humanista, vizionar, intelektualac i osnivač KotorArta. Prepoznat je i po brojnim člancima iz povijesti i kulture Boke kotorske; knjigama i pjesmama. Zbirka pjesama „Križni put  druge pjesme“ sadrži, do sada, neobjavljene Don Brankove pjesme, koje je priredio dr. Antun Sbutega, povjesničar, diplomata i admiral Bokeljske mornarice. Ova knjiga predstavlja treće u nizu izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege „Sebedarje“ i dr. Antuna Sbutege „Blažena Ozana“.

Direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović osvrnuo se na brojne aktivnosti koje su bile održane u okviru programa KotorArta, na velika imena koja su sudjelovala na festivalu: „Ja vjerujem da je upravo ovaj program slika u malom onoga što KotorArt predstavlja i što Kotor treba da bude. Kotor je bio i biće mjesto suživota, mjesto tolerancije, mjesto uvažavanja različitosti“. On se prisjetio godine kada je Zagrebačka filharmonija nastupila ispred katedrale sv. Tripuna na svečanom otvaranju KotorArta, prilikom čega je don Branko izrazio želju da Festival bude otvoren zvonima Katedrale. Zvonima kao pozivom na oproštaj, na pomirenje i na ljubav.

„Stvarno se nadam i vjerujem da, gledajući nas s nekih visina, don Branko odobrava ono što radimo, da je zadovoljan putem kojim smo nastavili, da sa zadovoljstvom gleda kako njegujemo ono što je bila vizija njegovog Kotora, ono što je vizija našeg Kotora“, rekao je Martinović.

Dr. Antun Sbutega, brat don Branka, izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli i pomogli u realizaciji večeri te je istakao zašto je promocija održana baš u Bogorodičinom hramu: „Gradnju ove monumentalne crkve su zajedno sa drugim starim prčanjskim porodicama finansirali naši preci. U njoj se Branko krstio, išao na vjeronauk; u njoj je prije četiri decenije, kada je postao svećenik, imao svoju prvu misu, obučen u baroknu odjeću koju je nosio naš predak don Petar Sbutega. U ovoj crkvi se on, kao i svi mi, formirao ne samo vjerski, već estetski i kulturno“. On je kazao da je don Branko imao široka zanimanja koja su uključivala i glazbu, likovnu umjetnost i literaturu; pisao je poeziju, ali je nije objavljivao. Dr. Antun Sbutega istakao je da je bilo jako teško srediti sve pjesme, jer su neke bile nerazgovjetne te da postoji razlog zašto je knjiga nazvana upravo „Križni put i druge pjesme“: „Križni put u katoličkoj tradiciji čine 14 scena muke i smrti Isusa Krista, koje su likovno postavljene u donjim crkvama. Branko je napisao sonetni vijenac pod tim nazivom. Nisam našao svih 15 soneta, ne znam je li ih je napisao ili su izgubljene. U knjizi ima još pjesama koje imaju duhovnu i vjersku inspiraciju, a rekao bih da su sve te pjesme prožete metafizičkim duhom“.

Stihove su govorili glumci Milena Gardašević i Igor Đorđević. Večer je upotpunila mlada i uspješna gitaristica Nađa Janković.