Dokumentirani film “Ognjilo” u produkciji Centra za kulturu Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. studenog 2016. - 9:10
Autor: 

Nakon prve pripemne faze snimanja i višemjesečnog istraživanja crnogorskog terena, u petak 18. i subotu 19. studenog završeno je snimanje prve trećine dokumentarnog filma “Ognjilo”, u režiji Vladimira Perovića. Film je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore: izabran je na natječaju za sufinanciranje, a tema je izgradnja dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, čije radove izvodi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u okviru povezivanja Crne Gore s Italijom podmorskim kablom.

Redatelj Perović izabrao je rodni kraj za još jedan dokumentarni film, pa ističe:  “Provođenje kabla kroz ljuti katunski krš je izuzetno težak posao. A sa filmske tačke gledišta – izuzetna vizuelna atrakcija! “

S toga, ovaj značajan projekt približit će ljubiteljima dokumantarnog filma i uopće crnogorskoj publici na umjetnički način: ispričat će još jednu sasvim istinitu priču: ognjilo je simbol stvaranja iskre pri jednom sasvim običnom ritualu paljenja duvana, u staroj kući domaćina koji godinama živi onako kako crnogorski krš nalaže. No u međuvremenu, tu svakodnevnicu zamijenit će nova iskra: u pejzaž se useljava čudo – ogromni stub. Osim stuba, ništa se neće promijeniti, ognjilo će i dalje biti dio junakove svakodnevnice, život se nastavlja uz novog “susjeda”.

Centar za kulturu Tivat je ovoga puta producent, dok je izvršna producentkinja Jelena (Đorđević) Božović. Za kameru je zadužen Milan Stanić, asistent režije i ton Sead Šabotić, glumac/junak Drago Vujović, pomoć na terenu Momčilo Jovanović.

Dinamika snimanja filma uveliko ovisi od dinamike postavljanja stubova, te se predviđaju još dva snimanja: na zimu kada padne snijeg, i na proljeće, kada ozeleni šuma. Završetak je predviđen na jesen 2017. godine kada će film biti premijerno prikazan.