Dinamičan kalendar za kolovoz u Portu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 04. kolovoza 2015. - 11:06
Autor: 

Spektakularna izložba Davida Hamiltona, ali i izložba tivatskih slikara u Zbirci pomorskog nasljeđa, uz galerije Pizana i Mead Carney u naselju, novi konceptualni noćni klub Platinum, bazen Lido, regate, gastro i lifestyle događaji, samo su neki od razloga zbog čega je boravak u Portu  Montenegru tijekom kolovoza posebno atraktivan i zanimljiv.

Izložba „Retrospektiva“  čuvenog britanskog fotografa Davida Hamiltona postavljena je u Zbirci pomorskog nasljeđa do 18. kolovoza, i prikazuje autorove najpoznatije fotografije, s pejzažnim, cvjetnim i plesačkim motivima koje su prije Tivta bile izložene u prestižnom hotelu Scribe u srcu Pariza. Slikarska javnost Crne Gore oduševljena je Hamiltonovom izložbom s njegovim umjetničkim identitetom izmaglice na fotografiji, koja je već u prvih par dana, izazvala veliko zanimanje , a koju mediji ocjenjuju kao jedan od najzanimljivijih kulturnih događaja ovog ljeta.

Izložba tivatskih slikara projekt je NVO Matica Boke, čiji je cilj prezentacija lokalne likovne tradicije inozemnoj  nautičkoj klijenteli, rezidentima naselja i njihovim gostima. Izložba će biti svečano otvorena 21. kolovoza u Zbirci pomorskog nasljeđa s početkom u 21 sat. Na izložbi će biti predstavljeno stvaralaštvo 14 tivatskih akademskih slikara - Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Ljubomira Popadića, Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande, Vlada Jovićevića i Tanje Matković. Luksuzna monografija, pregledno i zaokruženo, podržava koncept izložbe, a sadrži biografije i reprodukcije djela tivatskih akademskih slikara čija su djela obilježila i obilježavaju likovnu scenu Crne Gore, zemalja regije  ali i Europe.

Izložba slikara Vučića Ćetkovića pod nazivom „Linija i prostor“, postavljena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porta Montenegra (u Domu Vojske), i trajat će do 15. kolovoza. Nakon izlaganja na međunarodnom umjetničkom salonu Carrousel du Louvre u Parizu, Vučić se tivatskoj publici predstavlja s  novim ciklusom radova s motivom linija koje su polazište njegovog rada. Nakon njega, u cilju prezentiranja lokalne umjetnosti internacionalnoj klijenteli, u istom prostoru će izlagati budvanska slikarica Jelena Papović.

U nizu kulturnih događanja, ljubitelji knjige će u petak 7. kolovoza uživati u prezentaciji popularne literature dr. Lazara Trifunovića, pod nazivom „Ja ili ja, ko sam ja“, ispred rezidencije Ksenija, s početkom u 21 sat. Promocija knjige Tomislava Draškovića pod nazivom „Podmorničari u ratu i miru“, bit će organizirana  u suradnji s Centrom za kulturu Tivat, u sklopu mediteranskog festivala Purgatorije.  Promocija je zakazana za utorak, 11. kolovoza , na platou preko puta podmornice Heroj, s  početkom u 21 sat. Na istom platou, 24. Kolovoza  nastupit će i Ars Presentia s koncertom puhačkih instrumenata, s početkom u 21 sat.

Svi ljubitelji jedrenja uživat će i ovog mjeseca na sesijama na BLU26 jedrlicama, twilight ili veslanju, ali i satovima  jedrenja za najmlađe. Velika Porto Montenegro regata, otvorena za sve klase, bit će organizirana  u subotu 8. Kolovoza.

Druga edicija Pijace domaćih crnogorskih proizvoda ovog ljeta bit će organizirana od 14. do 16. kolovoza, na različitim gastro lokacijama tivatske marine. Restorani u luksuznom nautičkom naselju će nuditi posebne gastronomske delicije domaće i internacionalne kuhinje, a tijekom dvodnevne manifestacije proizvođači iz Crne Gore će prezentirati i „upotpuniti gastro-mapu“ crnogorskih krajeva: od mliječnih i suhomesnatih proizvoda sa sjevera, preko ulcinjske masline, cetinjskog meda, do slatko-slanih delicija bokeških domaćica.

Dizajnerski butici i svjetski brendovi rangirali su luksuzno nautičko naselje Porto Montenegro kao pravu eklektičnu modnu destinaciju na Mediteranu, a od ovog ljeta u promenadi novih modnih jedinica bit će otvorena Fashionistas Shop-in-Shop galerija, sa selekcijom najprestižnijih modnih brendova, ultraluksuznim odjevnim komadima i aksesoarima.

Multi-brend butik Heidi Klein, kao i svakog ljeta, okuplja svoje prijatelje na ljetnoj zabavi, kako bi uz čašu dobrog vina razmijenili utiske o najnovijoj kolekciji u butiku, 12. kolovoza s početkom u 21 sat.

Noćni klub Platinum otvoren je za javnost tijekom čitave sezone – kako za internacionalnu klijentelu, tako i za lokalce, a svakog četvrtka tijekom  kolovoza  mjeseca u atraktivnom ambijentu ovog kluba organizirane  su DJ sesije poznatih svjetskih imena u industriji zabave kao što su DubVision, DJ Dimitry Vangelis & Wyman, DJ Edddie Thoneick i Sylvain Armand.