Dani kulture u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. svibnja 2016. - 9:38
Autor: 

Svečano otvaranje manifestacije „ Dani kulture Ujedinjenih arapskih Emirata“ (27. - 31.5.) zakazano je za petak 27. svibnja, u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 18 sati. Globalno prepoznatljivi umjetnici iz ove zemlje prezentirat će autentično tradicionalno slikanje na tekstilu, kaligrafiju i autentično „hena” iscrtavanje kanom na rukama. Ova manifestacija vezana za kulturu i nasljeđe, organizira se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori, a aktivnosti tijekom dana održavanja manifestacije obuhvatit će izložbu radova priznatih umjetnica iz Emirata: izložbu slika na tekstilu autorice Najat Makki i izložbu kaligrafije Fatme Saeed Al Bagali.

Najat Makki će na svojim umjetninama na tekstilu predstaviti tradicionalne aspekte veza i tkanja i moderne kompozicije svojstvene njezinom  globalno prepoznatljivom umjetničkom identitetu - tehnika inspirirana modernizmom. Rad umjetnice  često obuhvata elemente uzete iz prirode, kao što su šafran, kana, ili kora, a posljednjih godina je poznata po fokusu na ženskoj figuri i simbolima.

Tijekom izložbe u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru, kaligrafkinja iz Emirata Fatma Saeed Al Bagali, prezentirat će kaligrafski stil pisanja na arapskom i latinskom jeziku po rukama, a ujedno će i prikazati deset kaligrafskih djela na platnu i papiru. Fatimin rad je usmjeren na proučavanje arapske kaligrafije i krasopisa i trenutno radi na izvršnim projektima u Arapskom centru kaligrafije u Dubaiju.

Za vrijeme dana posvećenim kulturi UAE-a, Kulsoom Mohammad će pokazati i tradicionalnu umjetnost slikanja henom, u formi ukrašavanja ruke. Ovo ceremonijalno crtanje može se pratiti unazad do 7. stoljeća prije nove ere, a ritual iscrtavanja prati sve posebne trenutke u životu žene s Bliskog Istoka - na njima se nalazi široka kolekcija zamršenih dizajna.

Tijekom svih dana manifestacije, za djecu će biti organizirane  umjetničke radionice, a u arapskom šatoru ispred Zbirke pomorskog nasljeđa bit će služena gahwa, tradicionalna arapska kava s urmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Vlada UAE i Ambasada UAE u Crnoj Gori rade zajedno kako bi naša zemlja postala centar gostoljubivosti, kulture i trgovine između Istoka i Zapada i zadovoljstvo nam je što možemo da se družimo sa Crnogorcima tokom četiri dana ovog događaja i prikažemo neke fascinantne aktivnosti naše kulture i nasleđa. Naša nastojanja da istražimo i više puteva saradnje između dvije zemlje pomoći će da se poboljša naš dugogodišnji odnos“ , ističe  veleposlanica  Hafsa Al Ulama, koja će svečano i otvoriti manifestaciju.

 

Dani kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata u Portu Montenegru trajat će od 27. do 31. svibnja, a prezentacija svih ovih sadržaja u tradicionalnom beduinskom šatoru, bit će organizirana svakog dana u terminima od 10h do 20h.