Bokobran s Pavušom Vežićem

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 01. ožujka 2017. - 12:30
Autor: 

»Doživljavam i danas Boku kao prostor i kulturnu tradiciju povijesne Dalmacije.«

Ugledni zadarski povjesničar umjetnosti i poznavatelj povijesno-umjetničke, naročito graditeljske baštine Zadra i povijesne Dalmacije, stručnjak za njezinu konzervaciju, sveučilišni profesor dr. sc. Pavuša Vežić za Bokobran govori o vezama između Kotora i Zadra. Govori o tome kako je prostor Boke kotorske povezan povijesno i geografski ne samo s ostalim gradovima Dalmacije, koje uspoređuje, nego i sa zapadnom obalom Jadrana, napose Venecijom. Istaknuo je kako je: »mletačka kultura utjecala na fizionomiju naših gradova, na izgled naše kuće, na našu kulturu življenja, na kulturu kuhinje, na tu opću kulturu koja je zajednička zaista, i Kotoru, i Dubrovniku, i Splitu, i Zadru, i kvarnerskim gradovima«.

Poznavanje povijesti i jedinstvenosti prostora Boke kotorske i njegove graditeljske baštine omogućuje sagledavanje »prožimanja, poistovjećenja prirodnoga ambijenta s kulturnom fizionomijom. (…) Lijepo je promatrati te naše gradove kad steknete malo dublje poznavanje, doživljavati ih zapravo kao iste, ili vrlo slične. Njih gradi ovaj čvrsti naš dalmatinski kamen. (…) Cijelu povijest Boka, Kotor kao najvažniji grad u njoj, je uvijek u sastavu Dalmacije, i kad govorimo kulturološki, onda je ona zaista prostor Dalmacije. To što su se kasnije pojavile neke nove granice, to je stvar političkih okolnosti i mi ih naravno trebamo uvažavati i trebamo ih priznavati, to nije sporno, ali ako gledamo kulturološki, naša draga Boka pripada toj povijesnoj Dalmaciji«.

Bokobran s Pavušom Vežićem može se poslušati u audiozapisu emisije, a nastavak razgovora bit će emitiran u sljedećem Bokobranu.

Audio: 
Bokobran 1.3.2017.