Bogat i zanimljiv program ovogodišnjih „Purgatorija“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. lipnja 2016. - 10:25
Autor: 

U hotelu „Regent“ u Porto Montenegru jučer je održana press konferencija u organizaciji Centra za kulturu Tivat, povodom otvorenja ovogodišnjeg 11. po redu Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Festival „Purgatorije“, čiji je ovogodišnji slogan „Cross the line“, 21. lipnja otvorit će scenska kantata „Karmina Burana“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok će zatvaranje Festivala, 31. kolovoza, obilježiti mjuzikl „Spamalot Montija Pajtona“, u kojem će glumiti poznata glumačka imena, kao što su Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Dejan Lutkić, Jelena Jovičić…

„Ovogodišnje Purgatorije su pod sloganom Cross the line; u simboličkom smislu to može da sluti da smo prešli tih prvih deset jubilarnih i da smo ušli u 11. takmičarsku godinu, što je samo po sebi uspjeh. Imamo jedan izazovan i vrlo interesantan program po svim segmentima“, istakao je producent tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

Nazočnima se obratio i ravnatelj Centra za kulturu Vojislav Kaluđerović, koji je istakao kako su „Purgatorije“ jedan od najprestižnijih festivala u regiji, te će, u skladu s tim, ove godine publika biti u prilici pogledati neke od najpoznatijih predstava u kojima glume već afirmirani glumci.

On je najavio deset natjecateljskih predstava, koje je odabrala selektorica Festivala Tanja Mandić Rigonat, a to su: „Mrzim istinu“ teatra &TD iz Zagreba, „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Ptice“ BITEF teatra, „Dnevnik jednog luđaka“ Moving music teatra, Umišljeni bolesnik“ Dramskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, „Mrešćenje šarana“ Ateljea 212, „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta, „Pogled s mosta“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i „Koštana“ u produkciji CZK i SNP iz Novog Sada.

U okviru festivala „Purgatorije“ publika će biti u prilici da pogleda i četiri predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat, a to su: „Penelopijada“, „Betula u malu valu“, „Hasanaginica“ i „Filomena Marturano“.

Umjetnički direktor tivatskog CZK Dragan Laković najavio je izvođenje diplomske predstave Stevana Koprivice, pod nazivom„Tre sorelle“, kao i brojne književne večeri na kojima će sudjelovati umjetnici već poznati javnosti, kao što su: Dubravka Jovanović, Jelena Bačić - Alimpić, Miraš Martinović, Blagota Mitrić. Također, ljubitelji umjetnosti će moći nazočiti izložbama slika i promocijama knjiga, a ono što je posebno interesantno je da će ovogodišnji Festival obilježiti i 50. obljetnicu pjesme „Bokeljska noć“, autorice Maje Perfiljeve.

Budžet ovogodišnjeg  festivala „Purgatorije“ iznosi 180.000 eura, a tivatski Centar za kulturu će za predstavu „Koštana“ izdvojiti 70.000 eura.