84 god. od osnivanja Muzeja grada Perasta

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. veljače 2021. - 8:21
Autor: 

Povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta izdata publikacija posvećena topu Falconet - vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu

Općinska  javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta, pripremila je publikaciju posvećenu mletačkom topu tipa falconet, vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu.

„Top Zelenko, kako su ga Peraštani zvali, izrađen je u Veneciji u XVI vijeku, a u Perastu je još od 1677. godine. Ovakvih topova ima još u vojnom muzeji Askeri u Istanbulu i vojnoj marini u Marmarisu. Zanimljivost ovog topa ogleda se i u starosti lafeta na kom se nalazi, za koji je hemijska analiza potvrdila da datira iz XVII vijeka, a u svijetu, osim peraškog, postoji samo još jedan koji se nalazi u Kopenhagenu.Autorke publikacije su muzejska dokumentaristkinja u OJU “Muzeji” Kotor mr Jelena Čečur i dr Elvira Sorić iz Omiša, koja je na osnovu oznaka i arhivskih dokumenata utvrdila jasno porijeklo ovog topa, koji se čuva u Muzeju grada Perasta.  Uvodnu riječ za dvojezičnu publikaciju, koja na gotovo 60 stranica donosi zanimljive pojedinosti iz bogate prošlosti Perasta, napisala je Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Istorijsko-umjetničke zbirke Muzeja grada Perasta“ – priopćavaju iz Muzeja.

Muzej grada Perasta osnovan je 28. 2. 1937. godine, usvajanjem njegovog statuta od strane Općinskog vijeća Perasta, a današnji dan posebno se obilježava i zbog 360 godina od rođenja Tripa Kokolje, velikog baroknog slikara iz Perasta.

Zbog složene epidemiološke situacije nije bila moguća promocija publikacije, dok će zainteresirana javnost u narednom periodu biti u prilici da se putem digitalnih platformi upozna s ovim vrijednim izdanjem.