Izjava Nevena Staničića, potpredsjednika Cdu i kandidata za predsjednika opštine Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. travnja 2016. - 11:52
Autor: 

Presuda Šešelju je poraz pravde i pravičnosti

Pridružujem se onima koji oslobađajuću prvostepenu presudu Vojislavu Šešelju doživljavaju kao duboko nepravednu.
Zločini nad civilnim stanovništvom, progoni, mučenja i ubistva ne mogu biti abolirani, prebrisani i zaboravljeni. Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti su najgori i najveći zločini, bez obzira ko su počinioci, a ko žrtve.
Kao što se prethodnim procesima i presudama u haškom Tribunalu nije sudilo narodima, već pojedincima, tako i ovom presudom, u kojoj su sudije donijele odluku od dva naprema jedan, stravični zločini partijske paravojske na čelu sa Šešeljom ne mogu postati "legitimni politički program". Sramni ratni i zločini protiv čovječnosti su to što im ime reče.
Ako je neko u Tribunalu želio da se ovakvom presudom iskupi za neke ranije oslobađajuće presude i time napravi nekakvu nacionalnu/etničku "ravnotežu", onda je nepravda upravo zastrašujuća. Takva presuda je, za sve žrtve, pobijene, prognane i raseljene, za njihove porodice, ali i za sve nas koji živimo zajedno na ovim prostorima, sramna odluka i nečovječna poruka.
Oni koji slave, brane i pravdaju nacionalnu i vjersku mržnju i zasnivaju svoje političke programe na nasilju i zločinima, ovih dana slave. Ne treba nikad da zaboravimo da oni tim slavljem i zadovoljstvom govore samo o sebi i svojim vjerovanjima, a ne o narodu ili vjeri na koje se pozivaju.
Za sve nas u Tivtu i za našu zajedničku budućnost u našoj Crnoj Gori je od najvećeg značaja da ignorisanje i pravdanje zločina i zločinaca nikad ne prevlada ljudske vrijednosti i tradiciju zajedništva.
Međusobno poštovanje, solidarnost i zajednički život su temelji našeg društva i države i najbolji zalog naše budućnosti.

Press služba Cdu
Tivat, 2. april 2016.