Započeo Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. veljače 2022. - 10:47
Autor: 
U subotu, 29. siječnja 2022. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu započeo je Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ koji je Senat Hrvatskog katoličkog sveučilišta donio na  5. sjednici 4. saziva 21. rujna 2021. godine.
Program je upisalo ukupno 34 polaznika iz različitih krajeva: Slavonskog Broda, Slatinika, Križevaca, Koprivnice, Virovitice, Zagreba, Poljanice Bistranske, Lupoglava, Rijeke, Zadra te Šušanja, Sutomora i Donje Lastve u Crnoj Gori. Na otvaranju Programa svim polaznicima obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zahvalivši svim sudionicima na dolasku i predavačima na sudjelovanju u izvođenju Programa. Svoje pozdrave uputili su i prof. dr. sc. Stjepan Baloban, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i izv. prof. dr. sc. Silvija Migles s Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga sve sudionike u rad Programa uveli su voditelj Programa izv. prof. dr. sc. Zoran Turza i suradnica dr. sc. Žanina Žigo. U sklopu prvog dana Programa svoja su predavanja održali prof. dr. sc. Stjepan Baloban, izv. prof. dr. sc. Silvija Migles, dr. sc. Ivan Vučković, vanjski suradnik na nekoliko visokoškolskih ustanova i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U popodnevnom dijelu Programa polaznici su kroz radionice razmijenili svoja iskustva povezana s očuvanjem zajedničkog doma. Izv. prof. dr. sc. Zoran Turza je proveo polaznike Programa kroz kampus Hrvatskog katoličkog sveučilišta te ih je upoznao s radom Hrvatskog katoličkog sveučilišta i pojedinim studijima koji se izvode na Sveučilištu.

Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ nastao je u suradnji triju institucija: Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedre socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U izvođenju Programa sudjeluje ukupno 16 znanstvenika i stručnjaka iz različitih znanstvenih područja koji svojim radom žele prenijeti osnovna znanja iz svoga područja. Program je namijenjen svima zainteresiranima, a posebice onima koje žele steći osnovna znanja o socijalnom nauku Crkve, enciklici „Laudato si’“ kao i osnovna znanja o ekologiji i klimatskim promjenama kako bi mogli u vlastitim lokalnim ili župnim zajednicama poticati dijalog o budućnosti našeg zajedničkog doma i sudjelovati u donošenju odluka, strategija i projekata povezanih s očuvanjem našeg doma. Ovogodišnji Program odvija se jednom mjesečno od siječnja do travnja. Pri završetku Programa polaznicima će se uručiti Potvrda o završetku Programa cjeloživotnog učenja kao i Dodatak Potvrdi o stjecanju četiri ECTS boda na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Autor: HKS