Zagrebački književni razgovori od 7. do 10. listopada u DHK

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. listopada 2020. - 9:54
Autor: 

Ovogodišnji 41. Zagrebački književni razgovori (ZKR) - Književnost i pamćenje održat će se od 7. do 10. listopada u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, priopćilo je u petak DHK.

Svečano otvaranje ZKR bit će u srijedu navečer, 7. listopada, a pozdravnu riječ uputit će upravo izabrani predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i predsjednik Povjerenstva za ZKR Dubravko Jelačić Bužimski.

Na ovogodišnjem ZKR-u nastupit će Maciej Czerwiński (Poljska), Mirko Ćurić (Hrvatska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Svjetlan Lacko Vidulić (Hrvatska), Leszek Małczak (Poljska), Lahorka Plejić Poje (Hrvatska), Branko Ružić (Velika Britanija), Jelena Šesnić (Hrvatska), Ivan Trojan (Hrvatska), Davor Velnić (Hrvatska), Igor Žic (Hrvatska) i Tomislav Žigmanov (Srbija). 

U godini izazova kakvi su pandemija uzrokovana COVID-19 te nizovi potresa u gradu Zagrebu, ovogodišnji Zagrebački književni razgovori naslovljeni su "Književnost i pamćenje".

Tim se nazivom, ističe DHK, simbolički poziva na promišljanje 2020. kao godine u kojoj je kultura pomicala granice svoga uobičajenog djelovanja, a naslovnicom programske publikacije na pamćenje razornog djelovanja potresa i štete nastale u prostorima DHK-a, koje je 22. ožujka zabilježila Maja Kolman Maksimiljanović. 

"Podsjećamo da je Društvo hrvatskih književnika upravo 2020. napunilo 120 godina, ali ih još nije uspjelo proslaviti", ističu ih DHK.

"Unatoč brojnim izazovima 41. ZKR održat će se u obnovljenim prostorima DHK-a te će se time ujedno i radno i skromno proslaviti nastavak djelovanja Društva smještenog na Trgu Bana Jelačića", napominju te dodaju da se na 41. ZKR uživo i putem videoveze očekuje sudjelovanje 12 sudionika iz zemlje i inozemstva te sudjelovanje zainteresiranih i putem live streaminga.

Zagrebačke književne razgovore, jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, kultni književni susret utemeljen potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta, DHK tradicionalno organizira početkom listopada.

Objavljivanjem osobito zapaženih predavanja i tekstova, koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću sudionika, ostvaruje se, naglašava DHK, dvojaka uloga ove manifestacije: potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje. 

Izložena predavanja i tekstove objavljuje i periodika DHK-a - časopisi Republika i Most - čime se, ističe DHK, stječe uvid u razvoj promišljanja književnosti, a ZKR kao i DHK postavljaju temelje za nova kulturološka istraživanja.

Predsjednik Povjerenstva za ZKR je Dubravko Jelić Bužimskih, a u organizacijskim aktivnostima su članovi Povjerenstva: Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Dino Milinović, Antun Pavešković i Cvijeta Pavlović.

41. ZKR organizirani su uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. 

Pisana izlaganja objavit će se u časopisima Most i Republika tijekom 2021. godine.

(Hina) pp/xmkov ydgk