Zagreb: Svečano otvoren 8. Festival svjetske književnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 07. rujna 2020. - 9:07
Autor: 

Gostovanjem istaknutih književnika iz Izraela, Bosne i Hercegovine te Hrvatske u nedjelju je u Zagrebu, na livadi pokraj zgrade Hrvatske radio televizije (HRT), otvoren 8. Festival svjetske književnosti, na kojemu do 12. rujna sudjeluje 60-ak autora iz 12 zemalja.

Ove godine, kako je u uvodnom obraćanju rekao glumac Ozren Grabarić, festival koji organizira nakladnik Fraktura održava se u iznimnim okolnostima epidemije koronavirusa, u prilagođenom formatu, pa će tako dio festivalskih programa, kao i svečano otvaranje, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom biti prenošen na Trećem programu HRT-a, dok će se dio programa odvijati uživo online putem Frakturinih web platformi i u suradnji s 24sata.

Dio programa, osim na Sunčanoj strani Prisavlja kod HRT-a ili online, odvijat će se u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulici Kneza Mislava 17 u Zagrebu, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika koliko to dopuštaju kapaciteti prostora uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Prvi gost izraelski pisac Etgar Keret 

Prvi gost prve festivalske večeri bio je jedan od najboljih svjetskih kratkopričaša, izraelski pisac Etgar Keret, koji je posebno za tu priliku unatoč okolnostima osobno doputovao iz Izraela u Zagreb.

U razgovoru s urednicom i novinarkom Karolinom Lisak Vidović, Keret je govorio o svojem promišljanju o pandemiji Covida-19, koja ga, kako je rekao, "tjera na propitivanje prioriteta" – pa je tako i njegov dolazak u Zagreb dokaz koliko mu je važan Festival svjetske književnosti.

Izraelski književnik govorio je i o "treniranju mišića empatije" kroz književnost u okolnostima 'novog normalnog', "s obzirom da svaki put kad čitate ili pišete neku priču ostavljate svoje tijelo i perspektivu i ulazite u tuđi um"; o svojem pisanju u kojemu se drži kratke priče jer je za njega "mjesto fikcije –mjesto konačne slobode" a kad bi pisao dulje priče morao bi "biti odgovorniji", te je izrazio uvjerenje kako u budućnosti "zagrljaji neće nestati", nego će postati dokaz istinske privrženosti - jer svaki će zagrljaj, po mišljenju toga pisca, predstavljati na neki način i rizik.

Na izazove koje donosi organiziranje književnog festivala u neizvjesnim pandemijskim okolnostima u kratkom razgovoru s piscem i urednikom Andrijom Škarom osvrnuli su se programski direktor FSK-a, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević i Roman Simić (Festival europske kratke priče, FEKP).

Složili su se kako je pandemija otvorila neke nove horizonte u kreativnosti "industrije iskustva" kojom se bave književni festivali. Tako, dok su neke stvari postale teško dohvatljive, neke su druge pak "postale dohvatljivije", budući da tehnologija omogućuje sudjelovanje u festivalu i nekih autora koji su inače teško dostupni za gostovanje u Hrvatskoj. Ocijenili su kako je pandemija pokazala da je knjiga još uvijek itekako i živa i važna, te poručili da će napraviti sve kako bi sva uložena energija i entuzijazam na što bolji način doprli do publike.

U programu 8. FSK-a sudjelovat će do 12. rujna 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama a neki iz svojih domova ili tv studija. U povodu svečanog otvorenja hrvatskoj su se čitateljskoj publici u nedjelju video-razglednicama sa svojim promišljanjima o pandemiji obratili neki od najvažnijih svjetskih pisaca, španjolski književnik Javier Cercas, Izraelac David Grossman, te talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Kratko gostovanje uživo u programu inicijalnog dana Festivala imali su i bosanskohercegovački književnik Semezdin Mehmedinović, kojemu je Fraktura upravo objavila zbirku autobiografskih zapisa "Ovo vrijeme sada" (2020.), te polonistica Đurđica Čilić, čija je zbirka pripovijesti, sjećanja i zapisa "Fafarikul" nedavno objavljena u izdanju Disputa.

Program se nastavlja u ponedjeljak, kada će Etgar Keret u 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kućici Barcaffea potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, nakon čega će u 18 sati na tribini 'Razotkrivanje' u Knjižari Fraktura s autorom o njegovoj novoj na hrvatski prevedenoj knjizi "Kvar na rubu galaksije" (Fraktura, Laila Šprajc) razgovarati Roman Simić.

Slijedi okrugli stol "Europa nedovršena unija" (Knjižara Fraktura i live online, 20 sati) s Vladimirom Arsenijevićem, Borisom Budenom i Ivanom Sajko, nakon čega će se održati i tribina "Poezija u gradu" (HRT, HTV3), u kojoj će sudjelovati pjesnici Alen Brlek, Ana Brnardić, Branko Čegec, Denis Ćosić, Monika Herceg, Kruno Lokotar, Marija Skočibušić i Andriana Škunca.

(Hina) xgvla ysp