Za novu oliveatkinju proglašena je kajkavka Vera Grgac, a svoje stihove na ‘Croatia rediviva ča - kaj - što‘ čitala je i jedna glazbena zvijezda

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. kolovoza 2022. - 6:32
Autor: 

U Selcima na otoku Braču, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a uoči 79. godišnjice talijanskoga fašističkog paljenja Selaca, pred pozornom publikom na Trgu Stjepana Radića ispred crkve Krista Kralja, održana je 32. svehrvatska jezično-pjesnička smotra “Croatia rediviva ča-kaj-što”.

Sudjelovalo je dvadeset pjesnika iz svih triju hrvatskih jezičnih stilizacija: čakavske, kajkavske i štokavske.

Dr. Drago Štambuk smotru je utemeljio palindromske 1991. godine na Krvavi Uskrs, kao odgovor na velikosrpsku agresiju, a pod integracijskom “Zlatnom formulom hrvatskoga jezika ča-kaj-što”.

Njegovim ustrajnim naporima i dugotrajnim promicanjem spomenuta Formula konačno je 29. studenoga 2019. od Povjerenstva Ministarstva kulture proglašena kulturnim dobrom i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine, pod Rješenjem broj Z-7412, postavši tako svojevrsnim zakonom o hrvatskome jeziku; ona predstavlja stožer koji okuplja i osmotski prožima sve tri dionice hrvatskoga trojednog jezika, i ča i kaj i što.

Formula formira metaforički bedem, braneći hrvatski jezik od velikoštokavskog presizanja s Istoka, dok ravnotežno preslaguje svehrvatski odnos prema jeziku, književnosti, kulturi, identitetu i politici, upirući istodobno u hrvatsku jezičnu budućnost.

Obraćajući se nazočnima utemeljitelj Štambuk nazvao je Zlatnu formulu jezičnim i političkim ujediniteljem, gralom i hrvatskom osovinom koja hrvatski jezik bogati iznutra.

Slijedio je govor načelnika općine Selca Ivana Marijančevića koji je iskazavši punu podršku smotri, a navodeći riječi velikog hrvatskog filologa i intelektualca akademika Radoslava Katičića – nazvao Formulu jednim od najvažnijih projekata od osnutka hrvatske države, te najavio 80. godišnjicu paljenja Selaca koja će se održati u ozračju 33. Croatie redivive.

Utemeljitelj je svečano otkrio 31. ploču sa Zida od poezije prošlogodišnjeg ovjenčanika Ivana Kramara na kojoj su uklesani njegovi stihovi “Budi život svoga života”. O njemu kao jednom od najvećih poetskih iznenađenja u posljednje vrijeme nadahnuto je zborio Luko Paljetak.

Takmeni dio započeo je čitanjem Nazorove “Masline” (Sanda Hržić), a blagoglagoljili su redom: Drago Štambuk koji je u čast Dana pobjede proštio vizionarsku pjesmu “Slavuj i tvrđava”, kao i pregršt svojih čakavskih stihova; Zvjezdana Čagalj, Sanja Mošić, Darko Rundek, Petar Tyran, Biserka Goleš Glasnović, Stanko Jerčić, Tomislav ŽigmanovSilvija Buvinić, Vera Grgac, Sanda Hržić, Vjekoslava Jurdana, Darija Žilić, Ivona Džimbeg, Hrvoje Peruzović, Marijan GrakalićVlasta Vrandečić Lebarić i Luko Paljetak.

Povjerenstvo u sastavu prethodnih oliveata proglasilo je novom oliveatkinjom kajkavku Veru Grgac koju je maslinovim vijencem ovjenčao utemeljitelj. U glazbenom intervalu Darko Rundek izveo je maestralno svoje skladbe “U borbi sa silama” i “Ruke”. •

Foto: Luka Rocco

Autor: slobodnadalmacija.hr