Uručene državne "Nagrade Vladimir Nazor"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. lipnja 2019. - 10:32
Autor: 

Jubilarne 60. državne "Nagrade Vladimir Nazor" koje se dodjeljuju za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, dobitnicima je u utorak svečano uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade akademik Zvonko Kusić.

Ministrica Obuljen Koržinek je, na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu, čestitala dobitnicima istaknuvši kako je "svjesna čudesnog puta kojim kroče umjetnici te na taj način uspostavljaju mostove među narodima". 
Predsjednik Odbora "Nagrade Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić naglasio je kako su dobitnici obilježili vrijeme u kojem djeluju te tako obogaćuju hrvatsku kulturu.

Nagrada za životno djelo na području glazbene umjetnosti uručena je Dunji Vejzović, glazbenoj umjetnici s bogatom međunarodnom karijerom.
Godišnja nagrada za glazbu uručena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih za vokalni ansambl.
Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti uručena je istaknutoj glumici Mariji Sekelez.
Godišnja nagrada uručena je Krešimiru Dolenčiću za režiju opere "Čarobna frula", Wolfganga Amadeusa Mozarta u HNK-u u Zagrebu.

D. Dragojević odbio primiti nagradu

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je pjesnik Danijel Dragojević, no on je nagradu odbio primiti. 
Godišnja nagrada uručena je književniku Ludwigu Baueru za roman "Muškarac u žutom kaputu". Bauer je ocijenjen kao književnik koji iznimno poznaje srednjoeuropske identitete te različite govorne idiome izvan svoga područja.
Nagrada za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti uručena je Nevenki Arbanas, koja, kako je rečeno, posebno njeguje epsku imaginativnost. 
Godišnja nagrada uručena je Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, ambalaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji.
Nagrada za životno djelo na području filmske umjetnosti uručena je glumcu Radi Šerbedžiji, koji je, kako je istaknuto, trajno obilježio korpus hrvatske kinematografije.
Godišnja nagrada uručena je Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film "Srbenka".
Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma uručena je arhitektu Branku Silađinu, koji je izradio cijeli niz kuća na podlozi hrvatske arhitekture.
Godišnja nagrada uručena je Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću za zgradu Vinarije u Kutjevu.

D. Vejzović zahvalila u ime dobitnika nagrada

U ime dobitnika zahvalila se Ministarstvu kulture za nagrade Dunja Vejzović, podsjetivši kako su za ta postignuća bili potrebni volja i energija.
Istaknula je kako je život djelo koje treba odratiti. U to spada i društvena odgovornost, pedagoški rad te rad za opće dobro, napomenula je dodavši kako na "našu televiziju još nije uspio doći film "Srbenka".
Ocijenila je kako se umjetničko bogatstvo ne može ograničiti na nacionalno te dodala kako umjetnost treba doći do publike.
Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima nagrade Vladimir Nazor za umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2018. godinu.