U Lepoglavi počeo 25. međunarodni festival čipke

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. rujna 2021. - 16:34
Autor: 

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke, u Lepoglavi je u petak počeo jubilarni 25. međunarodni festival čipke koji će potrajati do nedjelje, 12. rujna.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske, ali i čipke iz deset europskih zemalja među kojima je i Mađarska, ovogodišnja zemlja partner festivala.

Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u petak u pavlinskom samostanu, uz podizanje festivalske zastave i vatromet, a lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić naglasio je kako je bogatstvo ovogodišnjeg festivala raznolikost mjesta iz kojih čipke dolaze.

„Zahvaljujući čipki, u ovih 25 festivalskih godina stekli smo mnoge prijatelje koji s nama dijele istu strast prema njezinoj krasoti i promoviraju ovu vrijednu kulturnu baštinu”, rekao je Škvarić.

Na otvorenju je bio i veleposlanik Mađarske Csaba Demcsak koji je kazao da odnosi Hrvatske i Mađarske sežu u daleku prošlost te da dvije nacije dobro povezuju zajednička vjera i kultura, a državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izrazila je zadovoljstvo što se tradicija čipkarstva na ovim područjima sačuvala do danas.

„Zahvaljujem i čestitam svima koji su u ovih 25 godina na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog festivala, a osobito čipkaricama koje su kroz povijest stvarale vrijedna dijela”, kazala je Herman.

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da lepoglavska čipka kao jedna od najljepših čipki na svijetu pridonosi neprocjenjivom bogatstvu koje su prije više od 1400 godina pavlini donijeli na ove prostore.

„Potrebne su nam takve manifestacije koje će nas uvijek podsjećati tko smo i što smo, da je poznavanje i uvažavanje vlastite tradicije preduvjet opstanka svakog naroda, najčvršći i jedini pravi temelj na kojem treba graditi budućnost”, kazao je Bosilj.

U subotu će se posjetiteljima festivala predstaviti Mađarska, a bit će otvoren i Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

(Hina)