U Gdanjsku se obilježava 70. godišnjica kraja 2. svjetskog rata; Kolinda nazoči svečanosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. svibnja 2015. - 10:48
Autor: 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak će u Gdanjsku sudjelovati na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata koju za čelnike Europske unije organizira poljski predsjednik Bronislav Komorowski, a na poluotoku Westerplatte počast vojnicima palima u borbi protiv nacizma odat će i francuski predsjednik Francois Hollande, njemački predsjednik Joachim Gauck, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, latvijski predsjednik Andris Berzins, estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves i brojni drugi šefovi država.

"Bojkot europskih čelnika i nesudjelovanje na Putinovoj proslavi ne čudi. Ruska diplomacija pokušala je u Moskvi okupiti što više čelnika EU-a jer im je to važno, ali su djelovali i u smjeru stvaranja pukotina, što su djelomično i uspjeli. Ovo je očekivana odluka i simbolični otpor vodećih čelnika EU-a Rusiji", izjavio je politički analitičar Vlatko Cvrtila.

Po njegovim riječima, Uniji je za sada važno da Rusija ne poduzima daljnje radikalne korake u Ukrajini, ali, kako ocjenjuje, ovaj "hladni mir" ili "zamrznuti sukob" u Ukrajini morat će ozbiljnije doći na dnevni red.

Komorowski iskoristio spor za alternativnu proslavu u Gdanjsku

Prošlogodišnji Dan pobjede Putin je proslavio raskošnim svečanostima ne samo u Moskvi već i krimskom Sevastopolju, gdje je na netom anektiranom ukrajinskom teritoriju poručio da je "pobjeda sovjetskih veterana protiv nacista bila inspiracija za rusko zauzimanje Krima".

To rusko povezivanje pobjede u II. svjetskom ratu sa sukobima u Ukrajini izazvalo je dodatnu nelagodu kod zapadnih čelnika pa je Moskva za šefove država EU-a postala sporno mjesto, što je iskoristio šef poljske države Komorowski čija je zemlja sad domaćin alternativne proslave.

Otkad je Rusija lani anektirala dio Ukrajine, napetost raste i u trima baltičkim državama koje se pribojavaju da bi mogle biti sljedeće na redu jer i u tim zemljama žive brojčano velike ruske manjine.

NATO je u ponedjeljak u Sjevernome moru započeo najveće protupodmorničke vježbe u povijesti, u koje je prvi put pozvana i neutralna Švedska