Turski predsjednik u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. travnja 2016. - 9:57

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susreta dvoje predsjednika te bilateralnih razgovora službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Turske, u prisutnosti predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Erdoğana, potpisani su Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Turske o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima od strane ministara pravosuđa i Protokol o suradnji Turkish Radio Television Corporation i Hrvatske radiotelevizije.

„Predsjednik Erdoğan došao je s iznimno brojnim gospodarskim izaslanstvom i nekoliko ministara što dokazuje interes Turske za poslovanjem i ulaganjem u Hrvatskoj i to je bila jedna od okosnica našeg razgovora“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi nakon sastanka i dodala kako će prilikom sutrašnjeg Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma nastaviti započete razgovore.

Kazala je kako su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni vrlo dobrim, bez otvorenih pitanja. Isto tako, Predsjednica je navela kako postoji ogroman prostor za daljnju suradnju, posebno kada je riječ o ulaganjima, zajedničkom poslovanju i izvozu hrvatskih proizvoda i usluga u Tursku te energetici i prometnom povezivanju.

Hrvatska podržava Tursku na njezinom putu prema članstvu u EU, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i istaknula dobru suradnju između Hrvatske i Turske u okviru članstva u NATO-u kao i zajedničku podršku Hrvatske i Turske drugim državama s područja jugoistoka Europe na njihovom putu prema EU i NATO-u za one koje to žele.

„Posebno dijelimo odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine“, istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako, osim daljnje suradnje s Turskom vjeruje i u trilateralnu suradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske koja će pomoći Bosni i Hercegovini na putu pune političke emancipacije, nadogradnje Daytonskog sporazuma, pune aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO te sveukupnim euroatlantskim integracijama.

Kazala je kako je s turskim predsjednikom razgovarala i o migrantskoj krizi u kojoj Turska ima iznimno bitnu ulogu, ne samo u svjetlu Sporazuma s Europskom unijom, nego i kao država prvog prihvata, susjeda Siriji u kojoj se vodi rat te država koja se nalazi na turbulentnom području kada je riječ o sigurnosnim pitanjima, ali i migrantskim kretanjima, bez obzira da li oni bili potaknuti ratnim sukobima, vjerskim ekstremizmom ili nekim drugim razlozima kao što su gospodarstvo, bolji životni uvjeti, klimatske promjene te ostali razlozi za migracije.

„Ono što smo posebno dogovorili jest trilateralna suradnja između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske kada je riječ o pitanjima migracija i migrantskim valovima“, kazala je Predsjednica i posebno navela potrebu razmjene informacija koje će pomoći našim državama u borbi protiv terorizma i ekstremizma.