Lukovac: Nova predsjednica nastavit će politiku dobrosusjedstva

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. siječnja 2015. - 13:19
Autor: 

Prvi veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj i vanjsko-politički komentator podgoričkih neovisnih medija dr Branko Lukovac ocijenio je u utorak da će nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastaviti voditi politiku dobrosusjedskih odnosa te da stoga ne treba očekivati bitnije promjene u odnosu Hrvatske prema Crnoj Gori

"Mislim da ne treba očekivati promjene u politici novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske prema Crnoj Gori. Čvrste temelje sadašnjih odnosa dvije susjedne države gradili smo u vrijeme dok je ona obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova i europskih integracija te valja očekivati da će nastaviti dosadašnju politiku dobrosusjedstva", kazao je Lukovac podgoričkoj Atlas Televiziji.

On je dodao da se, dok je sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, zalagala za bilateralni dogovor Crne Gore i Hrvatske oko pitanja Prevlake, te stoga, po riječima Lukovca, "treba očekivati da će i na novoj funkciji nastaviti s traženjem načina za rješavanje ovog pitanja".

Hrvati u Crnoj Gori od nove predsjednice očekuju intenziviranje suradnju s njima. Iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, poručuju da je i do sada odnos Crne Gore i Hrvatske bio dobar, a izborom nove predsjednice on se može još poboljšati.

"Očekujemo daljnje unapređenje odnosa između Hrvatske i Crne Gore. Osim toga, očekujemo i dalju intenzivnu potporu Republike Hrvatske, kako bi Crna Gora ove godine dobila pozivnicu za NATO i postala punopravna članica NATO saveza", kazala je predsjednica HGI Marija Vučinović.

Potpora Hrvatske Crnoj Gori neophodna je i na putu ka Europskoj uniji, naglašava Vučinović.

"Činjenica je da se mi graničimo s Hrvatskom i da nam je ona najbliža od svih članica EU. Svakako da nam je svaka potpora u tom smislu dobrodošla, a pogotovo od zemlje koja nam je najbliži susjed", kazala je Vučinović, koja obavlja i dužnost ministrice bez portfelja u vladi premijera Mila Đukanovića.