Slavenske i indijske boginje u Etnografskom muzeju

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. listopada 2014. - 12:14
Autor: 

Izložba "U potrazi za ženskim arhetipom - Slavenske i indijske boginje" Irene Gayatri Horvat, koja razotkriva veze staroslavenskih i vedskih mitoloških sustava, otvara se u srijedu, 29. listopada u zagrebačkom Etnografskom muzeju, koji ju je ostvario u suradnji s Udrugom "Lotos".

Inspirirana ženskim božanstvima slavenskog i vedskog, odnosno hinduističkog panteona, te bogatom ornamentikom hrvatskog folklornog ruha i drvenih uporabnih predmeta iz građe Etnografskog muzeja, Irena Gayatri Horvat donosi umjetničku interpretaciju ženskog arhetipa, onoga koji stvara i pokreće život, stoji u najavi izložbe.

Autorica uspoređuje staroslavenske i vedske mitološke sustave, odnosno rekonstruira segmente čiji su temelj ženska božanstva, izvlači i sistematizira njihovu bogatu ikonografiju. Ona pronalazi inačice znakovlja obje kulture, glagoljica i devanagari, odnosno simbola koji su ugrađeni u vez hrvatske nošnje, indijskih sarija, prostirki i pokrivala, te ornamentalnoj rezbariji uporabnih predmeta koji su izloženi u sklopu izložbe kako bi posjetitelji mogli vidjeti umjetničku transformaciju tradicijskog veza i motiva u likovni prikaz slavenskih i indijskih boginja.

Protomodel plodnosti, života i buđenja prirode ukrašava dječje kolijevke, škrinje, čaše i tanjure, vretena, odjeću, ćilime, vezne ručnike i pokrivače, a ženskoj antropomorfnoj formi pridružuje zoomorfne i biomorfne elemente te folklorne ornamentalne elemente kojima se inspirirala i koje je aplicirala na vratnice svojih oltarskih pala.

Po riječima autorice Irene Gayatri Horvat, izložba otkriva osnovne, arhetipske vidove žene-boginje, a posjetitelje poziva na putovanje u nutrinu ženske duše i njenog principa. "Žena-boginja je junakinja, podariteljica života, odgajateljica i učiteljica. Izvor je kreativne i stvaralačke snage, inspiracije i energije. Svaka pojedina žena-boginja u sebi krije svoj vid i tip energije", ustvrdila je.

Tijekom trajanja izložbe održavat će se tematske edukativne radionice, a bit će otvorena do 1. prosinca.