Samo 3.500 ribara dobivaju dozvolu za mali ribolov

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. siječnja 2015. - 9:12
Autor: 

Pravilnik o malom obalnom ribolovu bit će donesen sljedeći tjedan te će 3500 malih ribara moći preći u kategoriju malog obalnog ribolova, što znači da će i dalje moći obavljati ribolov, koji će biti gospodarska kategorija pa će moći i prodavati ulovljenu ribu, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Mišura je pozvao male ribare da kada bude sljedeći tjedan objavljen Pravilnik da svi predaju zahtjeve sa svom potrebnom dokumentacijom koja će biti navedena u Pravilniku, a za što će imati 30 dana. Nakon toga će ići bodovanje i donijet će se odluka o tih 3500 ribara i oni će moći s tom odlukom obavljati ribolov.

Do sada je mali ribolov bio za osobne potrebe i bila je zabranjena prodaja te ribe, a sada će oni koji obavljaju mali obalni ribolov, odnosno svi oni koji uđu u kategoriju 3500 malih ribara, imati iste uvjete kao i oni koji ih imaju u kategoriji gospodarskog ribolova.

Jedino će morati ispunjavati potrebnu dokumentaciju, ali će isto tako moći i taj ulov od pet kilograma dnevno prodavati na svom lokalnom tržištu, odnosno tamo gdje žive jer svaki gospodarski ribolov ima i pravo prodaje ribe, pojašnjava Mišura. Dodaje i kako će ribari za ulazak u novu kategoriju trebati samo platiti taksu, odnosno upravnu pristojbu državi. Ribari koji ne uđu u spomenutih 3500 dobiti će besplatnu rekreacijsku dozvolu i dozvolu za parangal kojim će moći obavljati rekreacijski ribolov.