Proslava Oluje u Splitu: misa, mimohod, iće i piće, koncert...

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. kolovoza 2015. - 12:29

U organizaciji Grada Splita i Koordinacije braniteljskih udruga večeras je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Nakon mise zahvalnice koja se služila u crkvi Svetog Dominika, od Hrvojeve ulice preko Rive do Prokurativa krenuo je mimohod branitelja, koji su u pratnji rodbine i prijatelja splitskim ulicama ponosno prošetali i pronijeli ratne zastave.

- Nek vijori crven, bijeli plavi svakog dana u godini. Počivajte u miru hrabri naši vitezovi. Slobodna Hrvatska čuva vaš san, kazao je na samom uvodu glumac i voditelj Pere Eranović, nakon čega su se na pozornicu popela djeca preminulih branitelja noseći hrvatski stijeg i puštajući put neba bijele balone s imenima svojih najdražih.

Večeras se na splitskim Prokurativama nekoliko stotina okupljenih ljudi prisjetilo ratnih stradalnika, 392 s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su život ostavili na bojišnici, a čije su se fotografije na video zidu izmjenjivale tijekom cijele svečanosti.

Posebno su pozdravljeni izaslanici svih brigada i postrojbi, koji su došli noseći ukupno petnaest ratnih zastava, kao i gosti-članovi 204. Vukovarske brigade. Motoristički pozdrav odaslala je i ekipa motorista veterana iz 4. gardijske brigade, a predstavljen je i ratni put svih postrojbi

- Oluja je utrla put u naše oslobođenje, našu bolju budućnost. Na plećima naših junaka iznjedrena je naša baština. Oluja je nakon četveregodišnje okupacije, stradavanja, života u izbjeglištvu... donijela slobodu. RH nije preostalo ništa drugo nego da se svom raspoloživom vojskom bori za ono što joj pripada. U akciji je oslobođeno je više od deset tisuća metara četvornih hrvatskog tla..., rečeno je u je u prigodnom programu.

Okupljenim braniteljima i gostima pozdrave, ali i čestitke na velikom danu uputili su i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, te župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

- Hrvatska je mala država, ali u Oluji je pokazala svu svoju veličinu. Nama, u znak sjećanja na sve ratne heroje i njihove pale suborce preostaje samo jedno-napraviti bolju Hrvatsku, kazao je Baldasar uz veliki aplauz.

A zaslužio ga je i Ževrnja, prigodno odjeven u crnu majicu Oluja 95'.

- Svjesni smo svi koliko je taj dan velik i što nam je sve donio. Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su nam to osigurali. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska, u tuđmanovskom stilu pozdravio je Ževrnja.

Nakon njegovog govora, glumac Joško Ševo čitao je izvadak Za Oluju, dokumenta koji je 29. srpnja potpisao Ante Gotovina, u to vrijeme general bojnik, koje je mnoštvo dočekalo sa golemim odobravanjem.

U okviru službenog dijela programa nastupilo je KUD Sedam Kaštela, koji su izveli "Eru s onoga svijeta", a himnu je otpjevao Vlatko Belas, student Bečke akademije pjevanja.

Nakon toga priređen je i zabavni dio uz koncert Taxi benda i Siniše Vuce.

Da im glazba ne bi teško pala na prazan želudac, organizatori su okupljene okrijepili sa petsto kilograma srdela, te tisuću litara pića.

Pučka fešta kulminirala je vatrometom.