Proglašeni novi članovi HAZU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. studenog 2020. - 10:27
Autor: 

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt  proglasio je u ponedjeljak u Palači HAZU nove članove - sedam redovitih, osam dopisnih i 11 članova suradnika, izabrane na skupštini Akademije koja je zbog pandemije održana dopisnim putem.

Novi redoviti članovi u Razredu za društvene znanosti su Anđelko Akrap i Nella Lonza, u Razredu za medicinske znanosti Željko Kaštelan i Bojan Jelaković, u Razredu za filološke znanosti Milan Mihaljević, u Razredu za književnost Drago Štambuk i u Razredu za likovne umjetnosti Kuzma Kovačić.

Novi dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su Boris A. Novak iz Slovenije, Josef Eberhardsteiner iz Austrije, Smiljan Radić Clarke iz Čilea, Kristijan Ramadan iz Velike Britanije te Ranjan Deka, Željko Ivezić, Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak iz SAD-a. 

Novi članovi suradnici HAZU su Hrvoje Petrić i Martina Basarac Sertić u Razredu za društvene znanosti, Nikola Basarić i Marijana Đaković u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, a Iva Tolić u Razredu za prirodne znanosti.

U Razredu za medicinske znanosti novi članovi suradnici su Hrvoje Gašparović, Mislav Vrsalović i Ljubo Barbić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Krešimir Seletković te u Razredu za tehničke znanosti Hrvoje Pandžić. 

Akademik Neidhardt podsjetio je da je izborna skupština HAZU-a bila sazvana za svibanj, ali je morala biti odgođena zbog epidemiološkoga stanja pa je bila sazvana za 5. studenoga. 

Kako ni tada nije bilo moguće fizički održati skupštinu, ona je održana dopisno. Svečano proglašenje novih članova HAZU s dodjelom diploma održat će se kad epidemiološko stanje to omogući, no njihov status novih članova najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove počinje s danom 16. studenim 2020.

Nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 134 redovita člana, 122 dopisna člana i 90 članova suradnika. 

Najmlađi redoviti član HAZU-a je akademik Goran Muić, rođen 1969., izabran 2018., a najstariji je akademik Stjepan Babić, rođen 1925., izabran za redovitog člana 1991., a za člana suradnika 1977. Od svih članova HAZU-a najmlađa je Martina Basarac Sertić rođena 1985.

Našem dragom prijatelju i suradniku gospodinu Štambuku čestitamo te želimo uspješan rad.