Pripadnici hrvatske zajednice na SHFK - u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. studenog 2022. - 14:24
Autor: 

Četvrti Svjetski festival hrvatske književnosti (SHFK), na kojem se predstavljaju hrvatski književnici iz inozemstva održan je proteklog tjedna u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Prvog dana Festivala, hrvatske književnike iz inozemstva pozdravili su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednik DHK Zlatko Krilić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, a o književnosti su govorili Julienne Eden Bušići i Vladimir Goss iz SAD-a, Luka Budak i Ivana Bačić Serdarević te Drago Šaravanja iz Australije.

Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonko Milas je istakao kako Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske stoji iza Hrvata i podupire njihove projekte. Festival je počeo 15.11., a sutradan se nastavio u Društvu hrvatskih književnika, gdje su se mogla čuti izlaganja na temu položaja hrvatskih književnika u državama iz kojih dolaze. U četvrtak, program je nastavljen na lokaciji Sveti križ Začretje. Priliku za predstavljanjem su imali i Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a , Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, kao i Ilija Vukotić iz mjesta Zupci kod Svebarja.  

Gospodin Deković se osvrnuo na bogato izdavaštvo te činjenicu da je Hrvatsko nacionalno vijeće tiskalo 54 knjige, što zaista govori o velikoj predanosti i trudu Vijeća na kulturnom polju u Crnoj Gori. Također se osvrnuo na povijesni kontekst hrvatske zajednice u Boki. Govorio je o dinamičnosti događaja u HNV –u te nemogućnosti da se uvijek postigne planirano.

Vuksanović je prilikom svog izlaganja govorio o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o njenom utjecaju na hrvatsku nacionalnu manjinu i samo njezino djelovanje u raznim sferama. Predsjednik HGI –ja je također naglasio bogati kulturni život te nesmanjenu dinamiku i intenzitet rada, koji potvrđuje svjedočenje vlastitog identiteta. Osvrnuo se i na uspjeh na proteklim lokalnim izborima u Tivtu i mogućnost da Hrvati u Tivtu iskažu svoj stav i bore za svoja prava i vrijednosti u koje vjeruju, na korist svih građana. 

Protekli Festival je još jedna potvrda čvrstog zajedništva među Hrvatima u Domovini i izvan nje, kao i potreba za stalnim kontaktom, komunikacijom i razmjenjivanjem mišljenja, na korist svih pripadnika hrvatske zajednice.

Gospodin Vukotić je govorio o svojoj knjizi “Zubački zbor“, u kojoj je obrađen najistočniji hrvatski govor u Crnoj Gori – govor mjesta u blizini Bara (Zupci). Na taj način je prisutnima približio svoj rad, istraživanje i sve ono što je htio „Zubačkim govorom“ prenijeti čitateljima.

U Organizacijskom odboru Festivala bili su akademici Ivan Aralica i Luko Paljetak te književnici Željka Lovrenčić, Božidar Petrač, Đuro Vidmarović i Stjepan Šešelj, a Festivalu su dali potporu Fond za kulturu Društva hrvatskih književnika, Hrvatska matica iseljenika i Hrvatski svjetski kongres.