Predstavljena pjesničko-grafička mapa "Hommage Tonku Maroeviću"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 20. listopada 2020. - 8:33
Autor: 

Pjesničko-grafička mapa "Hommage Tonku Maroeviću" sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika predstavljena je u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. Mapu su predstavili akademici Luko Paljetak i Krešimir Nemec, Božo Biškupić te voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić-Olujić, a uzvanike su pozdravili izaslanik predsjednika HAZU-a akademik Pavao Pavličić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na predstavljanju pjesničko-grafičke mape "Hommage Tonku Maroeviću" bio je i premijer Andrej Plenković.

Pavličić je istaknuo kako je pjesničko-grafička mapa idealan način da se prisjete akademika Tonka Maroevića, književnika, povjesničara umjetnosti i publicista, koji je umro u kolovozu ove godine u 79. godini u svojemu domu u Starom Gradu na otoku Hvaru. Prisjećamo ga se i pomoću soneta, jer je sonet smatrao vrhuncem obrtničkog aspekta književnosti, rekao je Pavličić i dodao kako je ta edicija idealna zato što je i sam Maroević sudjelovao u izradbi i predstavljanju mnogih grafičkih mapa. Akademik Luko Paljetak i autor sonetnoga vijenca u pjesničko-grafičkoj mapi "Hommage Tonku Maroeviću" istaknuo je kako se hrvatski kulturni prostor sad može dijeliti tako da se govori o vremenu prije Maroevića, za njega i poslije Tonka.

Ocijenio je kako je Maroević bio u stanju razumjeti sve što drugi nisu htjeli razumjeti. Odgovorio sam sonetnim vijencem na smrt čovjeka koji je vjerovao u čistoću svijeta, rekao je Paljetak i dodao kako je Maroević formu soneta shvaćao kao pjesničku tvrđavu obrane od nepjesničkih poplava. Istaknuo je kako je Tonko Maroević znao da je važnije razumjeti nego procijeniti djelo. Maroević je bio dječak koji nije htio odrasti, rekao je Paljetak i ocijenio kako je Maroević bio jedinstvena pojava u hrvatskoj književnosti najvišega ranga.

Po riječima akademika Nemeca, Maroević je bio čovjek u kojem su se spajale slike i riječi, nesklad je pobijao skladom, a ljepotu branio ljepotom. U sjećanjima na Maroevića, istaknuo je, ostat će nam zajedničko to da je on bio dobar čovjek, nosio vedrinu duha i prenosio ju na druge, a vedrinu je crpio iz umjetnosti i ljepote.

O umjetnosti je, dodao je, govorio umjetnički, a o poeziji poetski.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je kako je Maroević znao govoriti duhovito i kompetentno, a bio je posebna vrijednost naše kulture i umjetnosti, u stalnom dijalogu s klasicima i suvremenicima. U njegovo znanje i istraživanje umjetničkih i književnih djela bio je ugrađen snažan misaoni potencijal, istaknula je i dodala da je njegovo djelo obilježeno dubokom intelektualnom i emocionalnom introspekcijom.

Biškupić je istaknuo kako tom mapom odaje počast istaknutom povjesničaru kulture, književniku i prevoditelju i dragom suradniku koji nas je nedavno napustio.

Mapu čine grafički listovi 33 hrvatska likovna umjetnika koji su kroz različite grafičke tehnike ispričali svoj doživljaj Tonka Maroevića. Stihove u mapi napisao je bard hrvatske književnosti akademik Luko Paljetak, a autori grafičkih listova su Nevenka Arbanas, Ena Bajuk, Biserka Baretić, Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Kažimir Hraste, Josip Ivanović, Zlatko Keser, Jure Kokeza, Igor Konjušak, Željko Lapuh, Tihomir Lončar, Matko Mijić, Zoltan Novak, Frane Paro, Lukša Peko, Dimitrije Popović, Ivan Posavec, Zdenka Pozaić, Ivo Prančič, Davorin Radić, Siniša Reberski, Tin Samaržija, Miran Šabić, Robert Šimrak, Ivica Šiško, Josip Škerlj, Matko Trebotić, Dino Trtovac, Munir Vejzović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Marko Živković.

Pjesničko-grafičku mapu "Hommage Tonku Maroeviću" objavila je je Zbirka Biškupić.

 

(Hina)