Predstavljen najveći amaterski sportski događaj u Hrvatskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. veljače 2020. - 8:30

Pete Hrvatske svjetske igre koje će se održavati od 21. do 25. srpnja ove godine mjesto su sportskih susreta, kulturnih druženja, zajedništva i talenta svih Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske i njihovih potomaka U petak, 31. siječnja, na konferenciji za novinare najavljene su 5. Hrvatske svjetske igre koje će se održati u Zagrebu od 21. do 25. srpnja ove godine, u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, uz pokrovitelje projekta - Grad Zagreb, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te supokrovitelje - Ministarstvo obrane, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatsku maticu iseljenika.

 Cilj Igara je povezati mlade Hrvatice i Hrvate iz cijelog svijeta kroz sportska i brojna kulturna druženja te dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u Domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Hrvatsku. U ovom najvećem amaterskom sportskom natjecanju mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe hrvatskih korijena, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu brojnosti sportova u kojima se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze

 Konferenciji su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara Vinko Sabljo, mladi povratnik iz Njemačke i višegodišnji sudionik igara, sportski psiholog Lovro Ivošević  te članovi organizacijskog odbora.

 Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako ove Igre spajaju sve nas Hrvate i poručio kako se moramo držati zajedno jer je u tome naša snaga.

 Ravnatelj Hrvatski svjetskih igara Vinko Sabljo istaknuo je kako Hrvatski svjetski kongres djeluje u preko 30 država svijeta, s izvršnim odborom koji upravlja Kongresom te je zahvalio državnim ustanovama koje su omogućile organizaciju Igara.

 Izrazivši radost zbog predstojećeg događaja, zamjenik državnog tajnika Dario Magdić istaknuo je kako su Hrvati prepoznati u svijetu po izvrsnosti u sportu, ali kako nas definira još jedna specifična izvrsnost - izvrsnost u zajedništvu. „Ova manifestacija je poticaj razvijanju, poticanju i podržavanju međunarodnih, nacionalnih i regionalnih športskih aktivnosti i sadržaja”, dodao je, pozvavši sve zainteresirane Hrvate diljem svijeta da se obrate Hrvatskom svjetskom kongresu kako bi na vrijeme osigurali svoje sudjelovanje na ovom nezaboravnom događaju koji će nam još jednom pokazati ne samo koliko nas ima, već i da je naša snaga, kada samo zajedno, nemjerljiva.