Plenković: Obljetnicu međunarodnog priznanja obilježavamo s ponosom i zahvalnošću

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. siječnja 2021. - 15:46
Autor: 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak, uz 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kako te datume Hrvatska obilježava s ponosom i zahvalnošću hrvatskim braniteljima.

"Obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja veliki su datumi u hrvatskoj povijesti. Obilježavamo ih s ponosom na sva naša postignuća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske", istaknuo je Plenković.

U priopćenju je naglasio da se Hrvatska, u protekla tri desetljeća, nakon što se uspješno izborila za međunarodno priznanje i primitak u Ujedinjene narode, na međunarodnoj razini politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

Usto, podsjetio je, u prvoj polovini 2020. prvi je put predsjedala Vijećem Europske unije u dosad nezabilježenim okolnostima za Europu i svijet.

"Nastavljajući osnaživati međunarodni položaj Hrvatske, Vlada predano radi na ostvarivanju i preostala dva strateška cilja: ulasku u europodručje i u Schengenski prostor'', poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa i razorni potres koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku.

"Suočen s neviđenim izazovima, od pandemije novog koronavirusa i posljedica razornih potresa, hrvatski narod pokazao je zajedništvo, otpornost i snagu u najtežim okolnostima", istaknuo je premijer te zahvalio i brojnim državama i organizacijama koje su pružile pomoć ljudima na potresom stradalim područjima i uputile snažnu poruku globalne solidarnosti s Hrvatskom.

"Ulazimo u novo desetljeće s ambicijom da, unatoč svim izazovima, Hrvatska u gospodarskom, socijalnom i reformskom smislu nastavi kročiti naprijed, koristeći što bolje prednosti sve snažnijeg međunarodnog položaja i članstva u Europskoj uniji, na korist i dobrobit svih hrvatskih građana te za što brži gospodarski oporavak", poručio je Plenković u priopćenju iz Vlade RH.

(Hina)