Pat situacija na Markovu trgu: Branitelji u crkvi, policija ispred

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. svibnja 2015. - 9:53
Autor: 

Jučerašnji braniteljski prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije koja je počela nakon 22 sata, do kad je zakonom dopušteno prosvjedovati na tog trgu. Branitelji su utočište pronašli u crkvi sv. Marka gdje su ih od provođenja zakona zaštitili svećenici, budući da sukladno Ugovoru o pravnim pitanjima između Vatikana i RH policija nema pravo intervenirati na 'teritoriju' pod ingerencijom Katoličke crkve.

9:00 Hitna pomoć stigla na Markov trg i ušla u Crkvu, još se ne zna se zbog čega

8:45 Željko Jovanić, zastupnik SDP-a na putu za Sabor samo je kratko prokoentirao događaje na Markovu trgu kazavši da se branitelji ponašaju kao teroristi. Branitelji su od HDZ-ova zastupnika Šime Đurđevića zatražili da im dosatvi vlažne maramice

8:30
Đuro Glogoški najavio je da će branitelji održati konferenciju za medije koja bi trebal biti u devet sati

8:04 Vrata crkve su se otvorila i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Među braniteljima koji su izašli je bio i bivši predsjednik Hvidre grada Zagreba Ivan Pandža. "Nemojte me puno pitati", rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira.

Trenutačno su, dakle, branitelji u crkvi svetog Marka, a policija ispred nje. Svakog od prosvjednika zbog kršenja zakona policajci bi trebali privesti, no svjedočili smo kako policajci neke prosvjednike pustili da neometeno ode s Markova trga.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima, izvijestio je jutros HTV-ov reporter Saša Kosanović.

Branitelji su se požalili da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški, zbog kojeg je sinoć intervenirala Hitna pomoć, jutros je rekao da u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome, ostaju u crkvi do daljnjega.

Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata.

U Mesničkoj ulici i dalje su jake policijske snage no automobilom se može do nje. Policija je zbog izvanrednog stanja izazvanog braniteljskim prosvjedom blokirala pristup Markovu trgu.

U Savskoj ulici je situacija trenutno mirna, branitelji tamo pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Jučer su dvaput blokirali Savsku, postavili plinske boce, koje su uklonjene i promet se normalizirao. Braniteljske udruge (uglavnom HVIDR-a) iz ostalih dijelova Hrvatske sinoć su preko nacionalnih tv kanala najavljivali masovni dolazak autobusima u Zagreb dati potporu svojim suborcima i istomišljenicima.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve, čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić.