Otvorena Povijesno-poučna staza bana Josipa Jelačića

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. srpnja 2020. - 12:22
Autor: 

 

Novi dvori bana Josipa Jelačića od subote su bogatiji za povijesno - poučnu stazu koja će posjetiteljima pružiti najvažnije informacije o zdanjima koja na posjedu bana Jelačića, životu bana i obitelji te njegovoj vojnoj karijeri, priopćila je Turistička zajednica Zaprešića. Poučna staza počinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati ju ukupno 13 interpretacijskih ploča, koje će svojim sadržajem oživjeti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču.

Posjetitelji će, kako se navodi, sada na dohvat ruke imati sve informacije o Vršilnici u kojoj se nekada davno vršilo žito, Muzeju Matija Skurjeni koji je u banovo vrijeme bio spremište plodova, zatim detalje o dvorcu, kapeli sv. Josipa, vrtlarevoj kući i grobnici obitelji Jelačića, ali i o aleji kestena i prekrasnom perivoju na posjedu.

Dio interpretacijskih ploča prati i život bana Jelačića te otkriva manje poznate detalje o njegovoj supruzi Sofiji i obitelji, kao i o njegovoj vojnoj karijeri i revoluciji 1848. godine.

Priča o životu velikana, ali i Novim dvorima

Direktor Turističke zajednice Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića žele ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstvenog očuvanog kompleksa od nacionalnog značaja.

Poučna staza bana Jelačića, napomenuo je, vodi sve posjetitelje kroz 19. stoljeće te na zanimljiv i edukativan način interpretira baštinu.

Ova staza, dodao je, istodobno slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpretacije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti.

Istaknuo kako Turistička zajednica tim projektom povezuje turizam, kulturu, obrazovanje i kreativne industrije te stavlja naglasak na kvalitetno upravljanje destinacijom stvaranjem platforme za razvoj novih doživljaja i turističkih proizvoda u Zaprešiću.

Ganjto: Turističkoj priči pristupamo kreativno i proaktivno

„Želimo poslati poruku, u ovim izazovnim covid-19 vremenima, kako se u promociji destinacije i ponudi prilagođavamo novonastaloj situaciji te kako komunikaciji naše turističke priče pristupamo kreativno i proaktivno", rekao je Ganjto i naglasio važnost turističke zajednice u konceptu destinacijskog menadžmenta.

Revitalizacija Novih dvora od posebne je važnosti za Grad Zaprešić, pogotovo zbog neograničenog turističkog potencijala koji ovaj kompleks ima te su zbog toga u fokusu grada, ocijenio je gradonačelnik Željko Turk i napomenuo kako su u proračunu Grada Zaprešića za ovu godinu predviđena sredstva i za obnovu kukuružarnika i amfiteatra ispred njega te kako se u taj projekt kreće već ove jeseni.

(Hina)