Održan četvrti Međunarodni susret hrvatske književnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. lipnja 2022. - 8:36
Autor: 

Četvrti međudržavni susret hrvatske književnosti, održan je 24. i 25. lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Susret je okupio književnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a prisjetili su se i hrvatskih književnika iz Molisea – Italija. Na susretu su nazočili Stjepan Šešelj, Josip Joško Škerlj, Ivan Kramar, Marina Kljajo Radić, Andrija Stojić, Domagoj Vidović, Boris Njavro, Hrvoje Barbir Barba, Srećko Marijanović, Zvonimir Deković, Dijana Milošević i Anita Martinac.

Prve večeri književnicu su govorili stihove i prozne ulomke u prekrasnom ambijentu Franjevačkog samostana svetog Vlaha u Pridvorju, koji je registriran spomenik kulture prve kategorije. U Domovinskom ratu samostan i crkva su spaljeni i uništeni, a nakon rata iz temelja obnovljeni. U tijeku je obnova stambenog dijela, te prikupljaju se knjige od raznih donatora. Inače prva gradnja ovog samostana završena je 1438. godine.

Drugi dan književnici su proveli u Dubrovniku. Posjetili su barda hrvatskog pjesništva Luku Paljetka, koji je ranije bio najavljen za sudjelovanje na susretu ali je zbog operativnog zahvata izostao. Kao i svim ostalim sudionicima uručeno mu je vino s posebno dizajniranom ambalažom povodom Četvrtog međunarodnog susreta hrvatske književnosti, dar ogranka Matice hrvatske u Čitluku, koji su podržali ovaj susret.

U Saloči od zrcala impresivnim nastupom pjesnici su govorili svoje stihove te predstavili sredine iz kojih dolaze. Posebno dojmljiv bio je nastup Zvonimira Dekovića i Dijane Milošević koji su govorili o kulturnoj baštini Hrvata Boke Kotorske, te predstavili najnovija izdanja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Predsjednica Južnohrvatskog ogranaka Društva hrvatskih književnika Anita Martinac zahvalila se Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku koji su podržali ovaj susret, kao i Franjevačkom samostanu u Pridvorju gdje su književnicu ugošćeni.  

Inače uz Međunarodni susret hrvatskih književnika ovaj ogranak redovito organizira i Neretvanske književne, znanstvene i kulturne susrete te pjesničku manifestaciju Maslini u lice.