Najstarija hrvatska pisanica na sajmu "Pisanicom do Uskrsa" u Bjelovaru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 13. travnja 2019. - 8:22
Autor: 

 Manifestacija "Pisanicom do Uskrsa" održat će se u Bjelovaru od 12. do 20. travnja, a u bjelovarskom Gradskom muzeju u tom će razdoblju biti izložena najstarija hrvatska pisanica.

 Riječ je o izuzetno vrijednom arheološkom nalazu, otkrivenom na lokalitetu Gudovac Gradina.

 Pisanica je nastala u prvoj polovici 15. stoljeća, za vrijeme vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Prema nekim procjenama, osim u Hrvatskoj, to bi mogla biti i najstarija pisanica u Europi te predstavlja nepobitan dokaz da se tradicija oslikavanja pisanica u Hrvatskoj njeguje punih 600 godina.

 Ljuske koje su arheolozi pronašli prije 14 godina čuvaju se i kao dokaz naprednog civilnog života toga doba, stoji u priopćenju. U bjelovarskom Gradskom muzeju bit će održana i izložba 70 najstarijih čestitki s motivom Uskrsa, od kojih najstarija datira iz 1899. Budući da taj muzej ove godine slavi 70. rođendan, sve je u znaku tog broja. Oslikane pisanice bit će izložene u gradskom parku, a manifestaciju će obogatiti i neizostavni "Moto zečevi" koji će mališane zabavljati 13. i 20. travnja. Uz to, 20. travnja u središnjem parku bit će održana potraga za pisanicama.

 U živopisnoj manifestaciji sudjelovat će gradske škole i vrtići, Centar za inkluziju i socijalne usluge, udruga Osvit i Likovno udruženje Bjelovar, koji će oslikavati pisanice u gradskom parku.

 Gradska knjižnica Petar Preradović u okviru programa održat će čitanje priča za djecu u parku, dok će u bjelovarskom kazalištu biti održana predstava za djecu "Potraga za srećom".