Na Urjaku o povijesti pridvorskog folklora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. - 11:58
Autor: 

Prvi zabilježeni nastup pridvorskog folklora datira iz 1908. godine, prva folklorna organizacija u Pridvorju osnovana je 1938. godine, kada je održana i prva smotra folklora. Prvi tamburaški sastav u Pridvorju osnovan 1954. godine. Ovo je dio podataka koji su predstavljeni sinoć u programu „Povijest pridvorskog folklora“.

Istraživanje koje je KUD „Stjepan Radić“ proveo u prvoj polovini ove godine obuhvatilo je kontakte sa preko stotinu osoba i preko trideset institucija, a njime je prikupljana vrijedna povijesna građa koja pokazuje kontinuiranu folklornu i kulturnu djelatnost u Pridvorju od samih početaka 20. stoljeća pa do danas.

Ovim događajem KUD „Stjepan Radić“ nastavio je s aktivnostima u okviru proslave 25. godišnjice osnivanja i obnove folklorne djelatnosti, a za jesenski period najavljeni su i novi događaji.

Na početku večeri, kao uvod u ovu prezentaciju, nastupio je mandolinski sastav KUD-a.

Događaju su nazočili g. Bozo Lasić, načelnik općine Konavle i Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Poveznica je povijesni događaj i zajednički odlazak za Beč Bokelja i Konavljana na obljetnicu 60 g.rođendana cesara Franje Josipa.