Miri Gavranu visoko odličje Republike Austrije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. ožujka 2018. - 11:02
Autor: 

Hrvatskom književniku Miri Gavranu u Zagrebu će, prema odluci austrijskog predsjednika Alexandra Van der Bellena, 20. ožujka biti dodijeljeno Zlatno odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji, a to je jedno od brojnih priznanja koje je pisac ostvario, priopćeno je iz teatra Gavran.  

Nagrađivani književnik u Beču je krajem prošle godine za afirmaciju europskih vrijednosti dobio međunarodnu nagradu Dr. Alos Mock Europa-Preis. Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i njemačka izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta 2007. objavili su knjigu s izborom ponajboljih svjetskih dramatičara te u nju uvrstili tri drame Mire Gavrana - Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona i Kreontova Antigona. 

Dodaje se kako je ugledni bečki izdavač Seifert Verlag objavio četiri Gavranova romana - Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat, a proteklih dvadesetak godina u Beču je gostovalo 12 njegovih kazališnih predstava. Imao je i devet kazališnih premijera na njemačkome jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna njegova kazališna premijera u Beču.

Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze hrvatske granice i šire ideju humanosti, a djela su mu prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu.

Gavranova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.