Maestro Dešpalj otvara Majstorski ciklus simfoničara HRT-a

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. rujna 2014. - 10:24
Autor: 

Maestro Pavle Dešpalj, počasni šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, ravnat će prvim koncertom Majstorskog ciklusa u novoj sezoni koja počinje večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Tim koncertom u ulozi skladatelja i dirigenta maestro Dešpalj proslavit će 80. rođendan i predstaviti izbor iz vlastitog autorskog opusa temeljen na velikom klasično-romantičnom naslijeđu zapadne glazbe.

Akademik Dešpalj umjetničku je karijeru gradio u tri grada na tri kontinenta - u Zagrebu, Orlandu na Floridi i Tokiju. Svestrani i kompetentni glazbenik, dirigent, skladatelj, pedagog i kreator glazbenog života, svoj će rođendan proslaviti s orkestrom kojemu je u tri mandata bio šef-dirigent i s kojim ga veže uspješna dugogodišnja suradnja.

Na koncertu će promovirati mladog saksofonista Gordana Tudora i svoju suradnju s članovima Hrvatskog društva kornista, te interpretirati djelo koje je jedan od zaštitnih znakova njegova dirigentskog repertoara - Šestu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog.

Omiljeno Dešpaljevo djelo, poznato kao simfonija Patetična i danas plijeni svojim sadržajem melodijama, ritmovima, harmonijama u orkestralnim bojama raznolikošću i sugestijama. Po skladateljevim motivima potiče na razna tumačenja koja se kriju iza glazbe ističe glazbena kritika. Njezinoj tajnovitosti doprinjela je i skladateljeva smrt devet dana nakon praizvedbe 1893. u Sankt Petersburgu.