Lepoglava - čipkarsko središte svijeta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 15. rujna 2018. - 11:23

U Lepoglavi se održava 22. Međunarodni čipkarski festival gdje će uz hrvatske izlagače svoje radove predstaviti čipkarski majstori iz svih krajeva svijeta. Njegovanje tradicijske kulturne baštine iznimno je važan dio identiteta toga kraja, a izrada jedinstvene čipke nalazi se na popisu nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Vjeruje se kako su još prije nekoliko stoljeća bijeli fratri donijeli čipku u hrvatske krajeve, a seosko stanovništvo koje je prepoznalo njezinu ljepotu prihvatilo je čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Stanovništvo grada Lepoglave, poznato po svojoj čipkarskoj tradiciji od 1997. godine tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival kojim promoviraju čipku kao vrijedno etnografsko blago.

Na čipkarskom Festivalu mogu se pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, a posjetiteljima su posebno atraktivni domaći radovi iz Lepoglave te hrvatskih izvornih čipkarskih središta kao što su  Pag, Sv. Marija i Hvar. Uz izlagače iz Hrvatske predstaviti će se čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije. U sklopu festivala održavaju se i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Zemlja partner ovogodišnjega Festivala je Italija.

Festival čipke nositelj je oznake Europske Asocijacije Festivala "Remarkable festival" za 2017. i 2018. godinu čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.