Karlovcu prijete nezapamćene poplave

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. listopada 2015. - 9:09
Autor: 

Prema prognozi Hrvatskih voda najavljene obilne kiše uzrokovat će izlijevanje rijeka, a poplava bi u Karlovcu mogla biti na razini one iz rujna prošle godine, koja je bila do tada nezapamćena, te je uzrokovala veliku materijalnu štetu na komunalnoj infrastrukturi i imovini više stotina obitelji, priopćio je medijima u ime Stožera za zaštitu i spašavanje ured gradonačelnika Karlovca.

Stožer je tijekom noći donio odluku o poduzimanju niza mjera koje podrazumijevaju i građevinske zahvate u prostoru, da bi se smanjila ugroženost od poplavnih voda, te je pozvao građane koji su prošle godine bili zahvaćeni poplavnim vodama da krenu sklanjati svoja materijalna dobra iz podrumskih i prizemnih prostorija i dvorišta.

Noćas održanoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanje u Vatrogasnom centru žurnim su se službama pridružili gradonačelnik Damir Jelić i predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe spašavanja, gradskog društva Crveni križ, svih gradskih komunalnih tvrtki, te gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Ugroženi dijelovi grada opskrbljeni su vrećama i materijalom za obranu pojedinih objekata i za izradu zečjih nasipa, te će se tijekom prijepodneva na područjima ugroženih mjesnih odbora i gradskih četvrti održati i sastanci.

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene prometnice ŽC 3144 Zadobarje – Grdun i u naselju Koritinji je zatvorena DC 36 Karlovac – Šišljavić.
Rijeke Kupa i Korana od jučer u podne stagniraju i lagano opadaju. Kupa je jutros u 8 sati na 606 centimetara, a Korana na 662 centimetra. Na obje je rijeke pripremno stanje obrane od poplava.

Danas bi na području Karlovca, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, trebalo biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu, dok se obilnije oborine očekuju tijekom sutrašnjeg dana.