Josephu Eugenu Stiglitzu počasni doktorat Sveučilišta u Splitu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. rujna 2014. - 10:51
Autor: 

Senat Sveučilišta u Splitu odlučio je počasni doktorat tog sveučilišta dodijeliti Josephu Eugenu Stiglitzu, profesoru ekonomije na Sveučilištu "Columbia".

Prijedloge za dodjelu počasnog doktorata podnijeli su Ekonomski fakultet u Splitu kao nositelj zahtjeva te Filozofski i Pravni fakultet u Splitu, priopćilo je danas splitsko Sveučilište.

Kako se navodi, budući da pripada najvećim svjetskim znanstvenicima i intelektualcima, dodjela počasnog doktorata Josephu Eugenu Stiglitzu povećat će međunarodni ugled Sveučilišta u Splitu i omogućiti nihovu čvršću suradnju te intenzivniju suradnju s mnogim istaknutim znanstvenim institucijama.

Joseph E. Stiglitz rodio se Garyju (Indiana, SAD) 1941. godine.

Znatan dio znanstvene karijere proveo je na sveučilištima Princetonu, Stanfordu i MIT-u (SAD) te na Oxfordu (Velika Britanija). Od 2003. godine profesor je na Sveučilištu "Columbia". Profesor Stiglitz smatra se jednim od najvećih svjetskih autoriteta kad je riječ o makroekonomiji, posebno monetarnoj ekonomiji, teoriji razvoja, korporativnim i javnim financijama te industrijskoj politici, to jest onome što je vezano za raspodjelu bogatstva općenito.

Kao autor mnogih znanstvenih radova, svrstao se među najcitiranije autore u povijesti ekonomske znanosti. Obnašao je mnoge važne i odgovorne dužnosti. Bio je i član i predsjedatelj Vijeća ekonomskih savjetnika predsjednika SAD-a te vodeći ekonomist i supredsjedatelj Svjetske banke od 1997. do 2000. godine. Za svoj rad primio je mnoge nagrade i počasti. Član je mnogih svjetskih priznatih institucija i nositelj više od 40 počasnih doktorata sveučilišta iz svih krajeva svijeta.