Izložba poznatog umjetničkog fotografa Saše Ćetkovića večeras u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. ožujka 2017. - 14:10
Autor: 

Večeras u 19h u galeriji "Modulor" Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu bit će otvorena izložba fotografija "Svjetiljke" poznatog zagrebačkog umjetničkog fotografa Saše Ćetkovića.

Izložbu će otvoriti ugledna povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak iz Zagreba. Bitno je naglasiti ovom prigodom da je Saša treći naraštaj umjetničkih fotografa u obitelji Ćetković.

Naime, počelo je s djedom Jakobom koji je, osjetivši umjetničku inspiraciju još u rodnim Zupcima, imao prvu, u tom razdoblju suvremenu fotografsku radnju u Starom Baru. Sve je to nastavio i nadogradio Jakobov sin, Sašin otac Jozo koji je u Zagrebu postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora umjetničke fotografije Hrvatske i Jugoslavije 70-ih godina prošlog stoljeća. Poznata je njegova umjetnička suradnja s mnogim tadašnjim zvijezdama, dok je nedovoljno poznato da je grafički design remek-djela moderne glazbe, albuma "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac uradio upravo Jozo Ćetković.

Konačno, novim tendencijama u svijetu fotografije, Saša Ćetković dostiže, ako ne i nadmašuje iznimno visoke standarde svojih pređa. Svi Zupčani, Starobarani i Barani ovom prilikom moraju biti s pravom ponosni i sretni što je čovjek koji nosi umjetnički, ali i prepoznatljivi etnički gen ovog prostora, ostvaren i poštovan u značajnom regionalnom i europskom središtu kakav je Zagreb. Držimo da će ovo biti još jedan stupanj u njegovom umjetničkom sazrijevanju.

Galerija Modulor za ovu je priliku pretvorena u jednu ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki koje su na roli foto papira od 15 metara.

Autor najavljuje svoju izložbu ovim riječima: “Dok sam fotografirao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sveprisutnosti svjetiljke kao boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografirati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noć“i.

Iz teksta predgovora Branke Hlevnjak:

"… jednaki motiv povezao je mjesta koja su svjetiljkama, njihovim dizajnom i ugođajem, baštinici određene urbane ljepote. Fotografiranje jednakog, pa čak i istog motiva u različitim vremenskim, sunčevim i arhitektonskim uvjetima, znači svaki put dobiti novu i drugačiju fotografiju. U njoj je ugrađeno i autorovo raspoloženje. Svi ti mali pomaci neke su vrste mentalnih tajmera, mjerači vremena i stanja duha, tvorci ritma. Ritam je ovdje najbitniji fotografski sadržaj. Naglašen je i kroz postavu, posterom koji otkriva uzastopni niz izmjenjivih slika. Tako je potenciran ritam grada /gradova, ritam gledanja i ritam doživljaja. Varijacijom jednakih motiva u ritmu nizanke stereotipno korištenje ulične svjetiljke i njezine dopadljivosti mijenja uobičajeni, te dobiva novi smisao i značenje."