Hvala Vatreni!

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 17. srpnja 2018. - 8:50

Hrvatska nogometna reprezentacija, koja je osvajanjem drugoga mjesta ostvarila povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, stigla je sinoć nešto prije 21 sat u otvorenom autobusu s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima na Trg bana Josipa Jelačića, gdje je za Vatrene organiziran spektakularan doček koji je nadmašio sve dosadašnje dočeke sportskih junaka u Hrvatskoj.

Potpuno ispunjeni Trg "eksplodirao" je kada su se kroz dim baklji pojavili svjetski nogometni viceprvaci. Glasnim navijanjem, pjevanjem i uz euforičan i gromoglasan pljesak i povike navijači su pozdravili nove heroje nacije, dok su na pozornici Zaprešić Boysi atmosferu doveli do usijanja s navijačkim himnama "Igraj moja Hrvatska" i "Srce Vatreno".

Put od zračne luke do pozornice na Trgu bana Jelačića trajao je gotovo šest sati, a cijelo to vrijeme bilo je ispunjeno pozitivnom energijom, pjevanjem i navijanjem oduševljenih navijača kojima su nogometaši jednako uzvraćali.

Prema procjeni policije, na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 110.000 navijača, te u užem centru grada njih oko 250.000, a ako se tome pridoda oko 200.000 navijača na trasi kretanja autobusa sa članovima reprezentacije od zračne luke do Trga, Vatrene je u Zagrebu dočekalo gotovo pola milijuna ljudi.

Hrvatski reprezentativci su, uz široke osmijehe iz autobusa - koji je vozila vozačica u hrvatskom dresu i na kojem su vijorile hrvatske zastave uz natpis "Srce vatreno. Ponos Hrvatske" - mahanjem pozdravljali ekstatične navijače te im cijelim putem od zračne luke do glavnoga zagrebačkog trga potpisivali autograme na navijačka obilježja.

Na putu do Trga viceprvaci svijeta su u Savskoj ulici autobusom ušli u dvorište Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, na kratak predah prije velikog finala. Do dolaska Vatrenih na Trgu su izvođene navijačke pjesme i budnica "Moja domovina", nastupio je Mladen Grdović s neslužbenom himnom ove generacije Vatrenih "Nije u šoldima sve", pušteno je u nebo četiri tisuće crveno-bijelih balona, a tijekom slavlja središte Zagreba preletjeli su zrakoplovi akrobatske skupine "Krila Oluje".

Za ovu prigodu piloti "Krila Oluje" pozdravni prelet i čestitku Vatrenima izveli su u formaciji od pet aviona, a kako bi bili u ozračju cijele Hrvatske piloti su odjenuli dresove hrvatske reprezentacije, kao i piloti borbenih aviona MiG 21 koji su u hrvatskom zračnom prostoru pratili zrakoplov kojim su reprezentativci doputovali.

Navijači "od sedam do 77 godina" razdragano su pozdravljali Vatrene i na samoj ruti kretanja povorke od Zračne luke do središnje točke slavlja koje su organizirali Grad Zagreb i Hrvatski nogometni savez - od Ulice Rudolfa Fizira, Zagrebačke ulice, Ulice Savezne Republike Njemačke, Avenije Dubrovnik, Avenije Većeslava Holjevca, Mosta slobode, Ulice Hrvatske bratske zajednice, Ulice grada Vukovara, Savske ceste, Rooseveltovog trga, Trga Republike Hrvatske, Frankopanske ulica, Ilice do Trga bana Josipa Jelačića.