HAZU: Spomenik Indijancima u Chicagu promatrati u umjetničkom rukopisu i stilu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 01. travnja 2021. - 13:20
Autor: 

HAZU u izjavi o Meštrovićevu spomeniku Indijancima u Chicagu poručuje da se u donošenju vrijednosnoga suda, u skladu sa smjernicama inicijative Chicago Monuments Project, spomenik mora promatrati u smislu autorova umjetničkog rukopisa i stila te međuratnoga monumentalizma i neoklasicizma.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u izjavi objavljenoj u četvrtak naglašava da taj kontinuitet možemo vidjeti na njegovim ratnim spomenicima i spomenicima velikanima na kojima nastoji komemorirati i prenijeti svoju umjetničku ideju: ideja Vidovdanskog hrama, izvedba Spomenika Povijesti Hrvata, Spomenika Grgura Ninskog u Splitu, Spomenika zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, Mauzoleja Petra Petrovića Njegoša u Crnoj Gori i dr. 

U Spomeniku Indijancima Meštrovićev je monumentalizam stiliziran u dodiru sa stilskim značajkama art-decoa, napominje HAZU i dodaje kako su stanoviti redukcionizam i romantizam figura posljedica prenošenja i svođenja spomenika na osnovnu poruku – veličanje i odavanje počasti Indijancima i njihovoj važnoj ulozi u američkoj povijesti.

Kao potvrdu tome HAZU navodi izvadak iz Meštrovićevih političkih memoara "Uspomene na političke ljude i događaje" u kojem zaključuje kako "neke figure sasvim iščeznu, a neke ostanu, tako rekuć gole i dobiju natprirodne dimenzije. One onda dobiju općeljudsko značenje, a ne neko specifično, ovoga ili onoga plemena".

Sagledavši estetske, etičke te kulturno-povijesne vrijednosti spomenika Indijancima, HAZU smatra da se može zaključiti kako Meštrovićev spomenik ne svjedoči iznošenju netočnih i/ili ponižavajućih karakteristika američkih Indijanaca niti selektivno i jednostrano predstavlja pogled na određenu dionicu američke povijesti, odnosno ne želi izazvati sukob među skupinama ljudi. 

Spomenik Indijancima, ističe, ne svjedoči političku ideologiju, već je u njemu upisan Meštrovićev umjetnički ideal, bez izraženih ideoloških i povijesnih atributa. 

Kiparsko oblikovanje i njegovo vlastito shvaćanje prikaza Indijanaca nadjačava politički program, poručuje HAZU. 

U kontekstu društvenih i političkih promjena koje su u posljednje vrijeme zahvatile Sjedinjene Američke Države, podsjeća HAZU, otvoren je put prema sagledavanju vrijednosti Meštrovićeva Spomenika Indijancima u Chicagu u raspravi o reviziji povijesnih događaja i istina te ostvarenju društvene i političke jednakosti. 

U želji za vođenjem otvorenog dijaloga koju je iskazala inicijativa Chicago Monuments Project, u ovoj izjavi navedeni su argumenti koji ukazuju na Meštrovićevu zamišljenu namjenu i značenje Spomenika te ne potvrđuju iskazanu zamjerku o "romantiziranom i reduciranom prikazivanju američkih Indijanaca", poručuje HAZU i dodaje kako sukladno tome, konačni zaključak rasprave ne smije biti usmjeren prema micanju ili rušenju Spomenika Indijancima iz prvobitnog ambijenta, već odavanju priznanja i boljem posredovanju recepcije umjetničke vizije Ivana Meštrovića lokalnoj zajednici. 

HAZU napominje kako sa željom za vođenje otvorene rasprave o ispravnoj kontekstualizaciji i valorizaciji spomenika Indijancima ističe važnost Meštrovićeve memorizacije američkih Indijanaca prikazane na spomenicima u Chicagu, lišene ideoloških, superiornih i političkih konotacija događaja iz američke povijesti. 

HAZU se, navodi, obraća javnosti izjavom u povodu inicijative Chicago Monuments Project vezane uz revidiranje društveno-političkog aspekta čikaških javnih spomenika, među kojima je i spomenik Indijancima (Indijanac s kopljem i Indijanac s lukom) akademskog kipara te redovitog i počasnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ivana Meštrovića. Ti spomenici od 1928. godine uokviruju s obje strane zapadni ulaz u Grant Park u blizini Avenije Michigan u Chicagu, a postali su predmet javne rasprave i revizije zbog „romantiziranog i reduciranog prikazivanja američkih Indijanaca.

(Hina)