Goran Bogdan nominiran za najboljeg europskog filmskog glumca

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. studenog 2020. - 17:21
Autor: 

Za naslovnu ulogu u filmu "Otac" redatelja Srdana Golubovića, Goran Bogdan nominiran je za najboljeg europskog glumca po izboru članova Europske filmske akademije, kao prvi glumac iz Hrvatske nominiran u toj kategoriji, a sam film ušao je u selekcijski izbor za 'europskog Oscara'.

Nominacije su objavljene u utorak na online konferenciji u sklopu filmskog festivala u Sevilli, a dobitnici Europskih filmskih nagrada u svim kategorijama bit će objavljeni na virtualnoj dodjeli u Berlinu, 12. prosinca. 

Uz Bogdana nominirani su Bartosz Bielenia (Poljska) za ulogu u filmu "Corpus Christi" redatelja Jana Komasa, Elio Germano (Italija) za ulogu u filmu "Hidden Away" (Volevo nascondermi) u režiji Giorgia Dirittia, Luca Marinelli (Italija) za ulogu u filmu "Martin Eden" redatelja Pietra Marcella, Mads Mikkelsen (Danska) za film "Another Round" (Druk) u režiji Thomasa Vinterberga te Viggo Mortensen (Danska, SAD) za "Falling" koji je i režirao. 

"Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi", izjavio je Goran Bogdan, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Po njegovim riječima, od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo ga je što "plove zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada."

"U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan", istaknuo je.

Za ulogu oca koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, Bogdan je već nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST, Pulskom filmskom festivalu i Mostar Film Festivalu. 

Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, a glavne uloge imaju Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić i Ajla Šantić.

Film je koprodukcija šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije i BIH, a u redovnu distribuciju diljem Hrvatske kreće 19. studenog.

Svjetsku premijeru imao je u Panorami ovogodišnjeg Berlinala, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. 

Hina